Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V Mariboru se bo v drugem krogu volitev ponovil scenarij izpred štirih let. Za mariborski županski stolček se bosta pomerila sedanji župan, Saša Arsenovič, in nekdanji, Franc Kangler.

Predvolilne ankete so pravilno napovedale prva tri mesta. Kljub temu je Saša Arsenovič s 36,67 odstotka za napovedmi nekoliko zaostal, Franc Kangler pa jih s 25,48 odstotka nekoliko presegel.

Tako Saša Arsenovič: "Razlika med menoj in gospodom Kanglerjem je večja kot pred štirimi leti, s tem, da volivci zdaj vedo, da kar obljubimo, tudi naredimo. Verjamem, da se bo volilno telo zdaj tudi malo konsolidiralo, potem ko Svobode ni več med kandidati, tako da računam na eno veliko koalicijo in podporo, da gresta mesto in regija naprej."

Tako pa o rezultatu Franc Kangler: "To pomeni, da imam neko politično oceno v mestu, da znam oceniti, kdaj se smem kje kot politik pojaviti. Predvsem pa moram povedati, da me Mariborčani poznajo po trdem delu, realiziranih projektih in izpolnjenih obljubah."

Z dobrimi 20 odstotki je napovedi nekoliko presegel tudi kandidat Gibanja svoboda, nekdanji direktor UKC Maribor Vojko Flis, a do napovedanega ostrega boja za drugi krog ni prišlo:

"Treba se je posebej zahvaliti volivkam in volivcem, ki so prišli na volišča, z ozirom na to, da je bila volilna udeležba sorazmerno majhna. Ko pa gre za to, kako ocenjevati rezultate, pa je razumljivo, da vsak, ki gre na volitve, želi dober rezultat, tako da s tega zornega kota to je razočaranje."

NIzka volilna udeležba

V drugem krogu ne bo podprl nikogar. Čeprav se je za županski stolček v Mariboru potegovalo največ kandidatov, kar 15, soočenja so bila razgreta, družbena omrežja pa polna komentarjev, je volitve zaznamovala 41 odstotna udeležba, kar je 8 odstotnih točk manj kot pred štirimi leti. Zadnjo bodo rekli udeleženci drugega kroga lokalnih volitev, 4. decembra.