Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V zadnjem obdobju narašča zanimanje za poklice na področju živilstva in prehrane. Ljudje se zavedajo, da je doma in lokalno pridelana hrana boljša od tiste, uvožene od drugod. Tega se zavedajo tudi na Višji in srednji živilski šoli, kjer dijake spodbujajo k inovativnosti tudi s projekti, kot je Vesela jesen. Dijak Matej Marko: »Projekt je zelo zanimiv, saj se dijaki tako naučimo marsikaj novega, izdelujemo nove izdelke, ki bi jih lahko uporabljali vsak dan,« pravi Matej.

Tako so dijaki danes pripravili odlične jedi iz buč, od juh, kruha do rolad in potice, celo torte, jesenske napitke, mafine in tako imenovane tikef rolice:

»Naredili smo jih iz testa za pizzo, s šunko, mozzarelo in praženo bučo, naredili smo rolado, narezali tanke kose, posipali še z bučnimi semeni in razstavili na razstavnem prostoru,« pravi dijak Sašo Sukić.

Dijakinja Ksenija Hronek je s sošolkami izdelala zelo inovativno bučno simfonijo okusov, poleg tega pa so dijaki izdelali tudi bučmana in bučmanko: »To je naš kruh z bučnim oljem in bučnimi semeni, mladi peki pa so se zelo potrudili, da so ga oblikovali v obliko buče,« pravi Ksenija.

Dijaki in dijakinje so se danes pomerili tudi v zabavnih športnih igrah, prav tako povezanih z bučami in jesenskimi opravili.