Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

V letošnjem novembru – mesecu ozaveščanja o zasvojenosti in njenem preprečevanju - je v ospredju dejstvo, da se je duševno zdravje v naši družbi izrazito poslabšalo. Zaradi hudih duševnih stisk vseh generacij pa je prisotnih vse več različnih vrst odvisnosti oziroma zasvojenosti. Z njimi se vse bolj soočajo tudi na oddelku za psihiatrijo v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru.

Epidemiološka slika se zelo zrcali tudi med mladimi, ki v teh časih bolj kot prej posegajo po alkoholu. Na enoti za zdravljenje odvisnosti na mariborski psihiatriji še zaznavajo, da vedno več mlajših, pa tudi starejših, posega po kanabinoidih in drugih prepovedanih substancah. "Naj si bodo to poživila, amfetamini, kokain. Pogosto, še posebej mlajši, te substance kombinirajo, kar je nov pojav," pravi vodja enote za zdravljenje odvisnosti Tilen Zamuda.

Sicer pa se na enoti za zdravljenje odvisnosti na mariborski psihiatriji zdravijo tudi bolniki, ki so zasvojeni s pomirjevali, uspavali in močnejšimi opijskimi protibolečinskimi sredstvi. "Smo morda smo tako družba in tudi mi strokovnjaki na te ljudi manj pozorni oziroma manj vidimo njihove težave, smo jih spregledali," meni psihiater Tilen Zamuda.

Na mariborski enoti za zdravljenje odvisnosti sicer v tem času zaradi epidemioloških razmer že delujejo v zmanjšanem obsegu. Za nujne primere pa poskrbijo z namestitvijo na varovane enote ali z ambulantnim zdravljenjem. "Vendar pa bolniki v tem primeru ne dobijo celostnega zdravljenja in pomoči pri ponovnih korakih nazaj v življenje," še pojasnjuje vodja mariborske enote za zdravljenje odvisnosti in nas ob tem še spominja, da duševne bolezni ne smejo več biti tabu tema, saj lahko za njimi zboli vsak izmed nas.