Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Podražitev električne energije, za katero se je odločilo več dobaviteljev, bo za nekatera gospodinjstva velika dodatna obremenitev družinskega proračuna. Pri Agenciji za energijo in Zvezi potrošnikov odjemalcem svetujejo, naj razmislijo o zamenjavi dobavitelja. Pogodbo z novim dobaviteljem pa morajo čim prej skleniti tisti, ki jim je dosedanji odpovedal pogodbo, da ne bodo prešli na sistem nujne oskrbe, v katerem pa je elektrika še precej dražja.

Pred izbiro novega dobavitelja električne energije naj se odjemalci dobro seznanijo s ponudbo na trgu, cene različnih ponudnikov pa lahko primerjajo tudi s pomočjo primerjalnika na spletnih straneh Agencije za energijo, pojasnjuje direktorica Duška Godina: "Naj obiščejo spletno stran Agencije za energijo, kjer je tudi ogromno informacij o varstvu pravic gospodinjskih odjemalcev."

Primerjalne tabele objavljajo tudi pri Zvezi potrošnikov, kjer odjemalcem svetujejo, da natančno pregledajo ponudba na trgu, na svojem računu preverijo, kakšna je njihove poraba v nižji in višji tarifi, natančno preberejo pogoje ponudbe in preverijo tudi, ali dobavitelj zaračunava dodatne fiksne stroške. "Pri nekaterih dobaviteljih lahko taki stroški znašajo tudi več kot tri evre na mesec. Ta strošek pa lahko potem konkretno vpliva na višino mesečnega računa," pravi pravna svetovalka pri Zvezi potrošnikov Tea Žnidaršič. Sogovornici poudarjata, da so lahko z menjavo dobavitelja prihranki veliki.

Predvsem pa naj z njo ne odlašajo tisti, ki jim je dosedanji dobavitelj odpovedal pogodbo, ker opušča to dejavnost. Pogodbo z novim naj sklenejo čim prej, svetuje Godinova: "Ne čakati do zadnjega tedna v decembru, ker se lahko zgodi, da menjava ne bo pravočasno izvedena in bo tak odjemalec za čas od 1. 1. do menjave pristal na zasilni oskrbi." Ta pa je v primerjavi z najugodnejšim ponudnikom približno 3-krat dražja.

Na pomoč države v obliki nižje omrežnine ali črtanja prispevkov iz lanske pomladi tokrat ni računati, v načrtu so zgolj energetski vavčerji za najranljivejše.

O menjavi dobavitelja v luči višanja cen elektrike smo govorili tudi v Radijski tribuni.

Cena elektrike navzgor – kaj narediti?