Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je sprejela odločitev, da državni DRI naloži še upravljanje mariborskega letališča. Na ministrstvu za infrastrukturo, kjer se nočejo več ukvarjati s trenutnimi kitajskimi najemniki, vidijo namreč tovrstno rešitev kot najprimernejšo.

Če državi ne uspe zagotoviti novega upravljavca letališča do 15. julija, ko se Kitajcem izteče odpovedni rok najemne pogodbe, se bo letališče zaprlo. To pa pomeni, da bi država morala vrniti od 5 do 10 milijonov evrov evropskih sredstev. Zato so danes potrdili namero ministrstva, da letališče v upravljanje prevzame DRI. Država pa bo za dve leti DRIju za upravljanje letališča namenila približno milijon evrov.

Ampak časa je malo

DRI bo pred prevzemom moral pridobiti licenco na agenciji za civilno letalstvo, prezaposliti pa bo moral tudi delavce iz Aerodroma Maribor, ki imajo vse potrebne certifikate za upravljanje letališča.

Delavci so zaskrbljeni

Delavci so na včerajšnjem zboru, so sklenili, da od novega potencialnega delodajalca terjajo dodatna pojasnila. Med drugim pričakujejo predstavitev sistematizacije delovnih mest in prenos pravic in obveznosti iz veljavnih pogodb na nove. Zahtevajo pa tudi zaposlitev za nedoločen čas, brez poskusne dobe. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pa na to odgovarja, da se bodo pogovarjali in da je pri zaposlitvah treba upoštevati zakonodajo. Zato upa, da bodo delavci to razumeli.

Sicer pa je po besedah Bratuškove državno upravljanje letališča kratkotrajna rešitev. Dolgoročni rešitvi pa sta dve. Prva je koncesija in iskanje zanesljivega partnerja. Druga pa je prodaja, kar je manj verjetno in bi jo moral potrditi tudi državni zbor.

Aerodrom Maribor spremlja dogajanje

V družbi Aerodrom Maribor pozorno spremljajo dogajanje v zvezi z odločitvami vlade glede upravljanja mariborskega letališča po 15. juliju, ko se izteče njihov odpovedni rok. V kratkem bodo sprejeli poslovne odločitve, ki bodo sledile interesu podjetja.

Kot so v družbi Aerodrom Maribor, ki je preko podjetja SHS Aviation v lasti kitajskega kapitala, še dodali, ostajajo trdno prepričani, da so rešitve, ki so jih sami ponudili vladni strani najugodnejše tako s finančnega vidika kot z vidika stabilnosti izvajanja letališke dejavnosti.
V lokalnem okolju medtem pozdravljajo odločitev vlade, da reši negotovost glede letališča.