Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Medobčinska inšpekcja je dokončno odločila, da so veliki svetlobni oglasni panoji, ki jih je na več lokacijah v Mariboru postavilo podjetje Europlakat, v prostor umeščeni nelegalno. Podjetje, ki upravlja tudi mrežo za izposojo koles MBajk, jih mora odstraniti.

Po poročanju časnika Večer je odločitev Medobčinske inšpekcije pravnomočna. Pritožba ni mogoča, Europlakat pa mora elektronske panoje odstraniti do 30. septembra.

Vodja mariborske enote Europlakata Dominik Ivančić je sporočil, da bodo odločitev inšpekcije spoštovali, gre pa za tri elektronske panoje nasproti nekdanje Hidromontaže, ob Stadionu na križišču Strossmayerjeve in Krekove ulice in nasproti Narodnega doma.

Iz podjetja, Medobčinske inšpekcije in mariborske občine ob tem niso odgovorili na naša vprašanja, ali bo podjetje tudi finančno kaznovano.

Selitev na nove lokacije?

Europlakat je sicer v preteklosti vztrajal, da so panoji, na neustreznost katerih je opozoril Zavod za varstvo kulturne dediščine, postavljeni ustrezno, zdaj pa navajajo, da je prišlo očitno do nesporazuma in da se z občino usklajujejo o nadomestnih lokacijah. Kje bi lahko bile, ne razkrivajo, po poročanju Večera pa na občini poteka postopek za izdajo dovoljenja za umestitev na severni strani glavne Avtobusne postaje. Potrebno pa bo še kulturnovarstveno soglasje.

V javnosti je sicer odmevala tudi postavitev neelektronskega oglasnega panoja na križišču Gosposvetske in Vrbanske. Na pojasnilo, ali je v morebitnem postopku tudi ta, še čakamo. Elektronski pano v križišču Partizanske, Meljske in Mlinske pa je podjetje samo odstranilo že lani.