Gostilna pri treh ribnikih. Foto: Mestna občina Maribor
Gostilna pri treh ribnikih. Foto: Mestna občina Maribor

Znamenita mariborska gostilna Pri treh ribnikih v mestnem parku, ki je zaprta že leto in pol, bo zdaj le dobila najemnika. Gostilno v občinski lasti bo za štiri mesece začasno najel Dušan Kelbič, priznani vinski svetovalec, ki vodi tudi vinoteko v Vodnem stolpu na Lentu. Gostilna bo vrata predvidoma odprla čez dva tedna.

Družinsko podjetje Fabulist Dušana Kelbiča je edino oddalo zavezujočo ponudbo za začasni najem. Nataša Matijevič iz občinskega podjetja Mestne nepremičnine, ki upravlja gostilno, pojasnjuje, da je razpis zajemal najem dela gostilne – za spodnji del, klet, sanitarije in vrt. Mesečna najemnina znaša 800 evrov, gostilna pa bo odprta vsaj šest dni na teden. Ta teden bodo uskladili še zadnja pogodbena določila, dodaja Matijevičeva.

Kelbič pravi, da so se za najem odločili, ker do zgodovinsko tako pomembnega objekta, kot je gostilna Pri treh ribnikih – podobno kot Vodni stolp, v katerem že delujejo – čutijo veliko odgovornost: »Čutimo dolžnost, da poskusimo tudi v mestnem parku, da oživimo vsaj del našega starega Klička (neuradno ime gostilne, op.p.).«

Gostilna bo vrata odprla najkasneje do 20. julija, načrtuje Kelbič, ki o tem, kaj bodo ponujali gostom, pravi: »Kar se tiče pijače, bomo ponujali vina naših lokalnih proizvajalcev, štajerskih vinarjev. Ponujali bomo tudi sladice tukajšnjih ponudnikov, računam na sodelovanje s Hišo kruha. Čez poletje bi se radi povezali tudi z lokalnimi sladoledarji. Ob tem bomo gostom ob kozarcu vina lahko ponudili tudi prigrizke.«

Kelbič ne izključuje dolgoročnega zanimanja za najem gostilne, odvisno tudi od tega, kakšna bo izkušnja z začasnim najemom. V Mestnih nepremičninah si sicer še naprej prizadevajo najti dolgoročnega najemnika za celoten objekt gostilne Pri treh ribnikih.