Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Tri tedne pred volitvami rektorja mariborske univerze so se volivcem predstavili kandidati , Žan Jan Oplotnik, Zdravko Kačič in Jernej Turk. Bodočega prvega moža univerze bodo letos prvič izbirali vsi zaposleni in študentje – skupno okoli 20 tisoč volivcev. A kljub temu je bila Velika dvorana univerze na pol prazna.

Še najmanj je bilo na današnji predstavitvi uporabnikov univerze - študentov.

"Pričakujem, da se bo delovanje univerze razjasnilo, da bomo bolj vedeli, kaj se dogaja znotraj nje. Želim si tudi, da bomo študentje v to dogajanje bolj vključeni," je opozoril eden izmed njih.

Večjo vlogo in avtonomijo študentov so poudarjali tudi kandidati. Tudi sicer imajo podobne poglede na razvoj univerze: želijo si kakovostnejše pedagoško-raziskovalno delo, boljše pogoje za zaposlene in študente, ustreznejše financiranje s strani države in doslednejše spoštovanje etičnih norm.

"Moje vprašanje kandidatom je bilo, ali se strinjajo z zapisom v novelo zakona o visokem šolstvu, ki govori o ponovni uvedbi redne telesne dejavnosti za študente prvih letnikov. Zadovoljen sem, saj so bili kandidati jasni, to podpirajo vsi," je dejal učitelj športne vzgoje Peter Sitar.

Svoja pričakovanja pa imajo tudi v visokošolskem sindikatu, ki se glede podpore kandidatom sicer ne opredeljuje.

"Želeli bi si ustavitev trenda koncentracije moči v rokah dekanov in rektorjeve ekipe, hkrati pa bi z vidika sindikata vsekakor pričakovali, da bi se vzpostavil socialni dialog, ki je v zadnjem letu popolnoma zamrl," pa je povedala predsednica sindikata Marija Javornik Krečič.

Kot je znano, univerza novega kandidata išče od novega leta, ko se je zaradi pogojev za upokojitev moral umakniti dotedanji rektor Igor Tičar. Volitve bodo 5. junija, če bi prišlo do drugega kroga, pa bo novi rektor izbran do konca tega prvega poletnega meseca.