Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

350 zaposlenih v Mariborski livarni je po mesecih negotovosti dočakalo novico, da bo uprava danes sprožila stečajni postopek. S tem se končuje pot podjetja s 100-letno zgodovino, nekoč stebra mariborske industrije. Vsi poskusi prodaje podjetja so bili neuspešni, nova državna pomoč ni bila mogoča zaradi omejenosti z evropsko zakonodajo, potem ko je pogodbo o sodelovanju enostransko prekinil največji kupec, pa za podjetje ni bilo več rešitve.

Nadzorniki Mariborske livarne so včeraj obravnavali poročilo o insolventnosti, ki ga je pripravila uprava in kot potreben ukrep predlagala začetek stečajnega postopka. Družba se je že dlje časa soočala s težavami, njen konec pa je bil zapečaten, ko je v začetku julija enostransko od pogodbe odstopil največji kupec, pojasnjuje predsednica nadzornega sveta Saša Vergan: "Z izpadom skoraj 50 odstotkov prihodkov in brez dodatne likvidnostne pomoči družba ni mogla preživeti."

Lastnik – Slovenski državni holding – za podjetje kupca v večkratnih poskusih ni mogel najti, prav tako mu finančno zaradi omejitev evropske zakonodaje ni več mogel pomagati.
Zaposlene je novica o koncu podjetja s 100-letno tradicijo izjemno razžalostila. Sindikalist Robert Tajhman: "Kljub vsemu mislimo, da bi premostitvena sredstva lahko zapakirali nekako tako, da ne bi štela za nedovoljeno pomoč. Pa tudi pri odpovedi s strani GKN Driveline v naprotju z določili pogodbe nam lastnik, SDH, ki ima veliko pravnikov, ni želel pomagati."

Dušan Legat iz SKEI Podravje pa dodaja: "Bili smo tudi pri njih na razgovorih, obljubljali so marsikaj, naredili pa niso nič. Mislim, da se je samo čakalo na trenutek, da se lahko razglasi insolvenčnost in da bo šla firma v stečaj."

Is SDH-ja so sporočili, da gre za težak, a neizogiben razplet, da pa bo stečajni postopek morda omogočil ohranitev zdravega jedra in dela delovnih mest.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Odzivi: "Država bi podjetje lahko rešila"

Po napovedi stečaja Mariborske livarne se v regiji vrstijo odzivi obžalovanja zaradi konca nekdanjega stebra mariborske industrije. Delavci so razočarani nad državo, ki je prek SDH-ja lastnica podjetja, v Štajerski gospodarski zbornici pa opozarjajo na negativne posledice ugašanja industrije na celotno gospodarstvo regije.

Ali bi se Mariborsko livarno kljub 14-milijonskemu dolgu do lastnika in odhodu glavnega kupca dalo rešiti? Zaposleni so prepričani, da ja. Sindikalist Drago Lešnik: "S sto manj zaposlenimi, z okoli 260 delavci, bi kljub odhodu glavnega kupca mi lahko preživeli in delali naprej, pridobili nove kupce. Sploh pa glavni kupec ne bi odpovedal pogodbe, če bi država takrat rekla, da bo MLM ohranila." Sindikalist Robert Tajhman meni, da so tudi po stečaju še možnosti, da bi na isti lokaciji nadaljeval del proizvodnje.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež odgovarja – vse možnosti za reševanje podjetja so bile izčrpane, kupca ni bilo, možnosti za novo finančno injekcijo prav tako ne: "Žal smo očitno prišli do točke, ko drugega izhoda ni. Zase lahko rečem, da se v zadnjih dveh letih nisem z nobenim podjetjem ukvarjal toliko, kot z Mariborsko livarno, zato priznam, da mi je danes hudo."

Da se je država prehitro odpovedala podjetju, so prepričani v Štajerski gospodarski zbornici. Posledice bodo negativne ne za zaposlene, ki bodo brez težav našli novo delo, pač pa za gospodarstvo regije, pravi direktorica zbornice Aleksandra Podgornik: "Prepričana sem, da bi to podjetje lahko rešili. Nisem zagovornica tega, da se industrija na tak enostaven način ugasne. Navsezadnje živimo od izvoza in industrije."

Mariborski župan Saša Arsenovič ocenjuje, da so SDH, pristojna ministrstva in uprava naredili vse za ohranitev MLM-ja, a ni šlo. Upa pa, "da bomo te kadre ohranili v Mariboru. To so ljudje, ki so tukaj navajeni delati in so za Maribor veliko dobrega naredili."

Okoli 350 zaposlenih je ostalo brez regresa, verjetno pa ga bodo tako kot avgustovsko plačo kot neplačane prispevke morali terjati iz jamstvenega sklada. Uprava se je zavila v molk, tako da tudi ni znano, kdaj bo skupaj s sindikati pripravila program presežnih delavcev in ga posredovala Zavodu za zaposlovanje.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor