Ekipa restavracije Mak Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Ekipa restavracije Mak Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Restavracija Mak slovi po visoki kulinariki in predvsem po kreativnosti – restavracija nima menija, chef s svojo ekipo kuha po navdihu. Ko smo jih obiskali, so ustvarjali s svinjskimi rebrci, foie grassom in sirom cheddar, je povedal kuhar Aleš Dobnik.

"Ne delamo nič drugega, kot vsi drugi. Dobimo živila in se dogovorimo, kaj bomo iz njih skuhali. Pri nas je vsak dan nekaj novega."

Visoke uvrstitve niso pričakovali, saj ne kuhajo za nagrade, ampak za goste, dodaja Dobnik.

Kulinarični kritik Uroš Mencinger pa med petimi slovenskimi restavracijami, ki so se uvrstile na seznam, ne želi izpostavljati nobene posamezne, temveč meni, da je uvrstitev veliko priznanje za slovensko kulinariko nasploh. "V Sloveniji se na področju kulinarike res veliko dogaja. Veliko je mladih chefov, ki se izobražujejo v tujini, prihajajo nazaj in so ambiciozni. Med njimi obstaja zdrava konkurenčnost, ki vodi v napredek. Posledično v slovenske restavracije prihaja vedno več dobrojedcev, ki znajo to ponudbo ceniti. Slovenija je zagotovo zelo zanimiva kulinarična destinacija na mednarodnem nivoju."

Najvišjo oceno na lestvici La Liste je dobila pariška restavracija Guy Savoy, med slovenskimi restavracijami pa so še Cubo, JB (đej bi), Dam in Hiša Franko.