Mestna občina Maribor (MOM) Foto: MMC RTV SLO
Mestna občina Maribor (MOM) Foto: MMC RTV SLO

Današnja izredna seja mariborskih svetnikov, začela se bo ob 16ih, bo prinesla odgovor na to, ali bo občina ustanovila novo podjetje Mestne nepremičnine. To je predpogoj za uresničitev županove želje za nakup stavbne pravice za Mariborsko tržnico in gostilne Pri treh ribnikih. Ob tem bo mestni svet odločal tudi o približno 300 tisočakov vredni pomoči Športnim objektom Maribor.

Župan Saša Arsenovič je z mariborskimi Termami podpisal pismo o nameri za nakup Gostilne pri treh ribnikih, cena znaša 495 tisoč evrov, z ljubljanskim podjetjem Inversio gradnje pa predpogodbo o odkupu stavbne pravice za osrednjo Mariborsko tržnico: "Cena za stavbno pravico je 2,5 milijona evrov, če plačamo do konca letošnjega leta. Denar za nakup se bo lahko financiral iz obstoječega denarnega toka."

Nakupa želi izvesti prek novoustanovljenega podjetja Mestne nepremičnine, denar zanj pa bo zagotovil s pomočjo kredita oziroma s prerazporeditvijo sredstev v višini 550 tisoč evrov v letošnjem proračunu. Gostilno Pri treh ribnikih naj bi do konca oktobra 2020 za 1900 evrov brez DDV-ja najele Terme, sledila bi obnova in dolgoročna oddaja. Župan Arsenovič je napovedal tudi ureditev strehe na osrednji tržnici, obenem pa meni, da podpora vsem projektom ni vprašljiva.

In kaj menijo svetniki? Zbrali smo nekaj mnenj. Aljaž Bratina iz liste Arsenovič za Maribor meni: "Če uspemo Mariborčani nazaj dobiti mariborsko tržnico, je to prava poteza." Damir Orehovec, SMC, pa pravi: "Gostila Pri treh ribnikih je ena od tistih destinacij, kjer je smiselno imeti nadzor nad tem, kaj se bo tam počelo." Saša Pelko iz liste Andreja Fištravca pa je prepričan: "Mislim, da je potrebna resna strategija, kaj je interes mesta; potem pa naj se gre v nakupe." Milan Mikl, Nova Ljudska stranka Slovenije, pa pravi: "Najprej naj se uredijo vse tiste nepremičnine, ki jih občina že ima v lasti."

Del seje bo zaradi poslovnih skrivnosti predvidoma zaprt za javnost, vsekakor pa bo javna razprava o 270 do 300 tisoč evrov težki občinski injekciji Športnim objektom Maribor. Javno podjetje, ki mu grozi likvidacija, ima namreč več kot 400 tisoč evrov tekočega primanjkljaja, skupaj pa skoraj 1,2 milijona dolga.