Foto: Arhiv avtorja/PGD Maribor Pobrežje
Foto: Arhiv avtorja/PGD Maribor Pobrežje

Na območja, ki so jih najbolj prizadele poplave, so danes zjutraj odšli tudi prostovoljni gasilci iz Maribora in širše okolice. Odzvali so se pripadniki 43 društev.

Zgodaj zjutraj se je na pot proti Črni na Koroškem podalo 25 gasilskih vozil s 123 pripadniki Gasilske zveze Maribor, ki vključuje tudi občine Hoče - Slivnica, Rače - Fram in Miklavž na Dravskem polju, pravi poveljnik Dušan Mikl:

"V Mariboru smo že imeli večje poplave leta 2012, tako da takšne situacije dokaj dobro poznamo. Pričakujemo tisto najhujše in si želimo, da bomo lahko čim več danes pomagali."

Pridružili so se jim tudi kolegi iz gasilskih zvez Slovenske gorice, Starše in Ruše, tako da jih skupaj na krizna žarišča odhaja več kot dvesto. Ker so ceste poškodovane, razmere pa nepredvidljive, so na pot odšli s terenskimi vozili, pri orientaciji jim pomagajo domačini, pravi Mikl:

"Namensko imamo zdraven muljne, potopne črpalke za izčrpavanje kleti in teh raznih prostorov, imamo pa tudi ročno orodje za čiščenje in odstranjevanje mulja, blata, kamenja in vsega tega ."

Na pomoč odhajajo kljub temu, da je veliko dela tudi doma, pravi poveljnik gasilcev iz Kungote Mihael Grabrovec:

"Moramo poskrbeti tudi za lastne občane, da ne ostanejo brez pomoči. Vemo, da je tudi čas dopustov, nekateri gasilci so še na dopustu, nekateri se vračajo, da lahko pridejo pomagat. Se trudimo po najboljših močeh, da bomo tudi na preostale dele Slovenije poslali našo pomoč."

Današnja izmena se bo s Koroške vrnila zvečer, jutri pa bo na teren odšla nova, številčno podobna ekipa. Doma jih za nujne primere ostaja dovolj. V Mariboru pa ostaja tudi poklicna brigada.