Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Potem ko je nedavno nenadoma umrl dolgoletni župan Občine Rače - Fram Branko Ledinek, se v občini začenjajo postopki za pripravo nadomestnih županskih volitev.

Po nenadni smrti Branka Ledineka, ki je občino Rače - Fram vodil od leta 1997, nazadnje je bil za župana izvoljen na lanskih jesenskih lokalnih volitvah, so na občini začeli priprave za izvedbo nadomestnih županskih volitev. Direktorica občinske uprave Karmen Kotnik pravi, da se bo v ponedeljek sestal občinski svet, ki bo sprejel ugotovitveni sklep o prenehanju mandata dosedanjemu županu. »Ta sklep je pravna podlaga, da se lahko v 15 dneh sestane občinska volilna komisija, ki mora določiti volilna opravila in datum volitev,« pojasnjuje Kotnikova.

Predvidevajo, da bi volitve potekale maja. Podžupan Sebastijan Soršak, ki začasno vodi občino, namreč pravi, da si želijo nadomestne volitve izvesti čimprej, saj, kot pravi, da bo novi župan lahko deloval v polni meri. Delo na občini v tem vmesnem času bo potekalo normalno naprej, poudarja Soršak: »Proračun za letošnje leto je sprejet, potreben bo sicer rebalans, saj bo potrebno umestiti stroške nadomestnih volitev. Sicer pa se vsi sprejeti projekti neovirano izvajajo naprej.«

Soršak se še ni odločil, ali bo tudi sam kandidiral na nadomestnih županskih volitvah, se pa k temu nagiba. Če bo potreben drugi krog županskih volitev, bodo te izvedli 14 dni po prvem krogu.