Trgovina brez embalaže Zelena Japka se je v začetku letošnjega leta razširila tudi v notranje prostore Male tržnice v Dominkuševi ulici 5 v Mariboru, saj je to narekovalo tako povpraševanje kupcev kot tudi ponudba, ki jo nezadržno širijo. Zelena Japka sicer deluje v okviru socialnega podjetja Pupillam, na stari lokaciji bodo od jeseni ponujali čistila in kozmetike, na lokaciji le nekaj metrov stran pa hrano, kot so piškoti, testenine, moke, vložnine in tudi sladice.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Trgovinico Zelena Japka so tako povečali, saj se je v neposredni bližini prejšnje lokacije ponudila možnost za povečanje njenih prostorov. Zakaj so se odločili za trgovino brez embalaže? Direktorica društva, socialnega podjetja Puppilam Iris Magajna: "Vidimo to kot nujnost in upamo, da čez nekaj časa ne bomo niti govorili o socialni ekonomiji, saj bo vsaka ekonomija socialna."

Kaj ponujajo v Zeleni Japki? Vodja Tina Arnuš: " V naši trgovinici ponujamo praktično vse, kar vidite v običajni trgovini, izdelke imamo na infuzo oziroma so narejeni iz naravnih sestavin."

V Zeleni Japki je vse naravno, če kupci svoje embalaže nimajo, jo dobijo v trgovinici: "Večinoma, kar tukaj vidite, je steklo, kovina ali iz lesa, najboljše je, da prihajate z lastno embalažo, tudi mi jo nudimo, najraje imamo takšno, ki je za večkratno uporabo."

Zaposlena Tadeja Petrovič Cvilak je celo izdelala sladico po lastnem receptu, zato se imenjuje Tadejina sladica: "Vsem je bila všeč, zato sem si izmislila poletno verzijo, ki je zdaj narejena iz jagod, jeseni jo bom naredila iz jabolk, lahko pa se naredi tudi iz orehov."

Delo v Zeleni Japki je prijetno in ustvarjalno, še dodajajo zaposleni.