Fontana pred obnovo. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Fontana pred obnovo. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Številni mimoidoči so se v zadnjem času zgražali nad podobo t. i. Slomškove fontane na križišču Gosposvetske ceste in Strossmayerjeve ulice v Mariboru. Občina se je v zadnjih dneh le lotila prvih obnovitvenih del.

Fontana, ki zaznamuje prenos sedeža lavantinske škofije iz avstrijskega Šentandraža v Maribor pod vodstvom škofa Antona Martina Slomška, v zadnjem času kaže dotrajano podobo. Okolico je zarasel visok plevel, umanjkal pa je tudi del s kamnom obložene ograje. Po besedah vodje občinskega Urada za komunalo, promet in prostor Suzane Fras, je Nigrad z urejanjem zamujal tudi zaradi kadrovskih težav:

"Je pa potem takoj po naši urgenci in urgenci občanov bilo dano v plan, tako da se je stanje v prejšnjem tednu uredilo, odstranil plevel, ki se je kar zarasel, pometeno je bilo listje, odstranjene polomljene veje, uredil se je tudi obrez dreves."

Obnavljajo tudi manjkajočo ploščo na ograji, septembra pa se bodo lotili dotrajane klopi in koša za smeti.

Fontana po ureditvi okolice. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Fontana po ureditvi okolice. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Za postoriti še veliko

A tudi po tem jim dela ne bo zmanjkalo. Več talnih plošč je namreč polomljenih ali razpokanih, poškodovano kamnito ograjo prekrivajo grafiti, belo fontano pa na več delih prerašča algam ali mahu podoben organizem.

"Voda dela, tako da iz fontane teče, je pa sam spomenik potreben obnove. Z Uradom za kulturo se bomo dogovorili, kdaj bi lahko ta spomenik dali v plan za obnovo," še pojasnjuje občinska sogovornica.

Najbrž v enem od prihodnjih let.