Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborski svetniki so na izjemno kratki izredni seji podprli morebitno uveljavitev predkupne pravice za kompleks hotela Arena z zemljišči pod Pohorjem. Razlog tiči v sklenitvi dogovora o podpisu sporazuma med mariborsko občino in Eurotas Hoteli, da lokalna skupnost brezplačno prejme v last zemljišče v izteku Snežnega stadiona, dovozno cesto in del makadamskega parkirišča.

Podjetje Eurotas Hoteli je na dražbi za hotel Arena DUTB ponudila 2,7 milijona evrov brez davka, ker bi ob nakupu prejela tudi nekatera strateška zemljišča, pa je 12 mariborskih svetnikov s sklicem izredne seje zahtevalo uveljavitev predkupne pravice. Takoj po sklicu zasedanje je steklo večdnevno usklajevanje, mariborski župan Saša Arsenovič pa je uvodoma razkril dogovor med občino in direktorjem celjskega podjetja Aleksandrom Jančarjem: »Na podlagi tega dogovora, ki smo ga podpisali z gospodom Jančarjem in v dogovoru z DUTB dobimo mi brezplačno v last in posest smučarski poligon v približni velikosti 5 tisoč kvadratnih metrov, cesto, ki vodi do hotela Arena in potem gre v javno dobro in v izključno last in posest del parkirišča pod hotelom v velikosti približno 3400 kvadratnih metrov«. V zameno za parkirišče pa občina na podjetje Eurotas Hoteli, ki obljublja več kot 2 milijonski vložek predvsem v obnovo starega dela hotela, prenese drugo bližnjo parcelo ob hotelu.

Dogovor bo speljan prek DUTB

Kot je še dodal Arsenovič, pa se dogovor izvede v sodelovanju z DUTB: »Se pravi, mi najprej uveljavimo predkupno pravico in v tem postopku, ko smo jo uveljavili, DUTB na podlagi dogovora, ki je bil podpisan, na občino prenese vse prej naštete nepremičnine in se naredi še parcelacija in zamenjava«. Po županovih besedah je Jančar zainteresiran za dobro sodelovanje z mestom in da bi bilo njegovo hotelirsko podjetje v njem tudi dobro sprejeto, zato je del dogovora tudi postavitev otroškega igrišča, doživljajskega parka in/ali zunanjega fitnesa, ki bodo dostopni tudi javnosti, v neposredni bližini hotela. Mestna občina mu bo za omenjeno naložbo zagotovila ustrezno lokacijo.

Sklicatelji, ki so želeli ubraniti javni interes, zadovoljni

Predlagatelji seje na čelu s Kanglerjevo listo, so dogovor, ki je bil dosežen tudi zaradi njihovih prizadevanj, pohvalili. »Sem vesel, da smo z našo pobudo za sklic izredne seje nekaj premaknili in prišli zagotovo še do boljšega dogovora«, se je v imenu predlagateljev odzval Milan Mikl. Mestni svet je sicer potrdil vse sklepe, tudi rebalans proračuna za prihodnje leto in dodatno zadolževanje v višini 2,7 milijona evrov, ki pa v primeru realizacije dogovora ne bo potrebno.