Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

V UKC Maribor bolnišnično zdravljenje potrebuje le še 10 covidnih bolnikov, delo na oddelkih in klinikah se je skoraj v celoti vrnilo v stare tirnice. Se pa skoraj povsod poznajo veliki zaostanki. Skrajševanja čakalnih seznamov se bodo po napovedih intenzivneje lotili septembra. Če ne bo četrtega vala epidemije, jih bodo uspeli odpraviti v letu dni, napovedujejo v bolnišnici.

Trenutno UKC Maribor deluje na približno 98-ih ali 99-ih odstotkih zmogljivosti kot pred koronakrizo, ocenjuje strokovni direktor Matjaž Vogrin, a skrbijo jih veliki zaostanki obravnav - tako rekoč na vseh oddelkih. V času epidemije so opravili: "Približno 7 tisoč hospitalnih obravnav manj in 70 tisoč ambulantnih pregledov manj, to je zelo velika številka."

Najbolj izstopajo oddelek za infekcijske bolezni. zaostanki so se nabrali na ortopediji, kjer je bil program prepolovljen, pa tudi na travmatologiji, dermatologiji in revmatologiji. Po napovedih se bodo skrajševanja čakalnih seznamov intenzivneje lotili septembra pravi Vogrin: "In računamo, da bomo to uspeli, če ne bo četrtega. vala v roku enega leta. Lahko rečem, da je na prvem mestu v tem trenutku to, da poskušamo delavce – medicinske sestrE, zdravnike in ostale vsaj nekoliko spočiti, jim omogočiti dopuste."

Za povečanje precepljenosti bodo, kot napoveduje Vogrin, od jutri v bolnišnici ponujali cepljenje proti covidu tudi hospitaliziranim in vsem, ki pridejo v bolnišnico na različne preglede in preiskave: "Skratka, lahko se cepijo takoj po pregledu, pri čemer lahko tudi izbirajo med cepivi, dobijo tudi ustrezno potrdilo, certifikat."

Precepljenost želijo povečati tudi med zaposlenimi. Trenutno je ta v UKC Maribor 60 odstotna – največja je med zdravniki 91-odstotna, najslabša pa med srednjimi medicinskimi sestrami, in sicer le 42-odstotna.