Foto: Mestna občina Maribor
Foto: Mestna občina Maribor

V Mariboru že dobri dve leti poteka gradnja Centra Rotovž. Po prvotnih načrtih bi se morala končati letos, a bo očitno trajala še vsaj do konca prihodnjega leta. Še vedno pa ni jasno, kdo po poplačal visoko podražitev.

Na Rotovškem trgu so že dobro vidni obrisi novih poslopij, večinoma zgrajenih do končne višine, tisti na mestu stare knjižnice pa še čaka na zadnjo etažo. Najzahtevnejše je trenutno podbetoniranje okoliških stavb in rekonstrukcija Rotovške kleti. Gradnjo bi morali končati letos, a so rok podaljšali do prihodnjega maja, a tudi ta rok se izmika. Župan Saša Arsenovič:

"Tako da je sedaj končni cilj, da prevzamemo ta objekt konec leta 2025 in da ga vsebinsko odpremo v začetku leta 2026."

Skupna vrednost je bila sprva ocenjena na dobrih 25 milijonov evrov, a so skoraj toliko stala le gradbena dela, ki so se podražila še za milijon. Za milijon se je podražila tudi notranja oprema, končna vrednost pa je zdaj ocenjena na skoraj 37 milijonov evrov. Država, ki projekt podpira polovično, je sofinanciranje podražitve za zdaj zavračala, a župan upa, da bodo odločitev spremenili:

"Zagotovila nimam, pričakujem pa, da bomo tukaj našli rešitev in tudi vsi signali na teh pogovorih gredo v to smer, nihče si tukaj ne želi težav. Vemo pa, koliko je občina podfinancirana, pa tudi če ne bi bila, če smo šli na 50:50 in so tukaj stvari, ki se dajo opredeliti in izmeriti, je prav, da tudi potem ta projekt financiramo 50:50."

Ob tem zanika, da bi simpatije vlade iskal z nedavnim imenovanjem nadzornikov Javnega holdinga iz vrst Gibanja svoboda. V Centru Rotovž bo med drugim domovala Mariborska knjižnica, art kino in Umetnostna galerija. Načrtujejo pa še obnovo stare mestne hiše Rotovž, kjer bi revitalizirali poročno dvorano in razstavili umetniško zbirko banke NLB.

Več pa v oddaji:

Odprtje Centra Rotovž se zamika v leto 2026