Nova sortirnica je osrednji projekt mariborske Snage. Foto: Radio Maribor
Nova sortirnica je osrednji projekt mariborske Snage. Foto: Radio Maribor

Sortirnica bo začela poskusno obratovati sredi prihodnjega leta

Projekt najsodobnejše sortirnice je v teku in ga po začetnih zamudah zdaj izvajajo po predvideni časovnici, o največjem projektu Snage v zadnjih letih pravi direktor Cveto Žalik, ki pričakuje zagon poskusne proizvodnje v poletnih mesecih prihodnjega leta. Predvidoma leto dni po poskusnem obdobju bo sortirnica začela polno obratovati, Žalik pa prve učinke pričakuje že prej; ob tem načrtujejo tudi 15 novih zaposlitev.

Zavetišče za živali ustvarja izgubo

Snaga, ki zaposluje okoli 270 ljudi, upravlja tudi mariborsko zavetišče za živali, kjer so letos dobili novo vodstvo in uspešno nadgradili organizacijo dela. So pa težave z denarjem, opozarja Žalik: »Zavetišče deluje z negativnim rezultatom. Preko ostalih tržnih dejavnosti Snage pa te izgube pokrivamo«.

Drugo leto višje položnice?

Žalik izpostavlja, da se trudijo, da bo Snaga letošnje leto končala s pozitivnim poslovanjem. A opozarja, da stroški naraščajo, cena ravnanja z odpadki pa se v Mariboru ni spremenila od leta 2006; ob tem podjetje izvaja še dvanajst milijonov in pol evrov težko investicijo sortirnice. Te podatke bodo predložili tudi občini. Se torej naslednje leto obeta višja cena storitev? Žalik pravi, da se bo podeljevalec koncesije odločil ali bo cene zvišal ali ne.

Drugo leto še ureditev strehe na mariborski tržnici

V mariborskem komunalnem podjetju za leto 2018 napovedujejo še končno ureditev strehe na mariborski tržnici, nadaljevali pa bodo tudi sodelovanje z inštitutom Wcycle, s pomočjo katerega kandidirajo za pridobitev projektov, podprtih z evropskim denarjem.