Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Ekipa župana Andreja Fištravca že od nastopa mandata išče primerne prostore za Rotovško knjižnico, a jih še ni uspela najti. Nazadnje je zaradi neustrezne statike splavala po vodi selitev v prostore nekdanje Probanke na Trgu Leona Štuklja. Za razliko od opozicije v mestnem svetu se župan medtem otepa 15 milijonov evrov vredne celovite obnove knjižnice na sedanji lokaciji, saj da je predraga, pa čeprav ima projekt že več let gradbeno dovoljenje.

Razmišljajo tudi o zaprtju knjižnice

Namestnica direktorice Mariborske knjižnice Slava Rampih opozarja, da se ob pomanjkanju prostora soočajo tudi s težavami s kanalizacijo, vodovodno napeljavo in elektro-instalacijami. Zdaj razmišljajo tudi o zaprtju knjižnice, pravi Rampihova, saj je na koncu vodstvo odgovorno za varnost zaposlenih in obiskovalcev. Ko bo odločitev vodstva knjižnice dozorela, bo o podpori o zaprtju ali nezaprtju odločal tudi svet knjižnice, pravi njegova predsednica Majda Potrata in dodaja, da je varnost na prvem mestu: "Če bo pregled situacije pokazal, da obstaja možnost še za kakšno drugo odpadanje stropa ali druge poškodbe – gre tudi za vprašaje prebijanja elektrike, poplavljanja in podobnih zadev – potem bo svet o možnosti zaprtja knjižnice tudi razpravljal."

Selitev knjižnice v prostore Zavarovalnice Sava?

Občina se sicer loteva nujne sanacije po sesutju stropa, do katerega je očitno prišlo zaradi počene vodovodne cevi. Mestni svetniki pa naj bi še ta mesec razpravljali o reševanju prostorske stiske knjižnice; do seje naj bi občina poiskala novo lokacijo. Neuradno se omenjajo prostori Zavarovalnice Sava v Cankarjevi ulici.