Foto: Pixabay/Alexas Fotos
Foto: Pixabay/Alexas Fotos

Pogoji za upokojitev se v letu 2022 ne spreminjajo, zvišuje pa se odmerni odstotek za moške. Po majskem zvišanju najnižjih pokojnin se bodo novembra zvišale tudi pokojnine zavarovancev, ki so po 1. januarju 2013 ostali prostovoljno vključeni v zavarovanje. Ali bo decembra sledila še izredna uskladitev in v kakšni višini, še ni določeno.

Novelacija pokojninske zakonodaje, ki je bila v DZ potrjena septembra, prinaša višje pokojnine skoraj 3.000 upokojencem, ki so bili doslej prikrajšani za prispevke, ki so jih prostovoljno vplačevali po 1. januarju 2013. Zahtevkov za novo odmero jim ni treba vlagati, pojasnjuje generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijan Papež: "Zavod bo v šestih mesecih vsem tistim, ki so bili upokojeni in se jim to obdobje ni štelo kot pokojninska doba brez dokupa, izdal nove odločbe."

Vlogo pa morajo vložiti tisti upokojenci, ki so po spremembi zakonodaje od 7. avgusta naprej ponovno upravičeni do invalidnine: "Gre za upokojence, ki imajo telesno okvaro in po 1. 1. 2013 niso bili več upravičeni do invalidnine za telesno okvaro, če je bila ta posledica poškodbe izven dela, a mora biti ta vsaj odstotna."

V zakonodajnem postopku je novela DeSUS-a, ki predlaga 3,5-odstotno decembrsko izredno uskladitev. A v pokojninskem zavodu so prepričani, da bi se morale izredno uskladiti samo pokojnine tistih, pri katerih doslej še niso bili v celoti odpravljeni zaostanki, to pa so upokojeni do vključno leta 2011: "Če je namen izrednih uskladitev sanacija neusklajevanja 2010-2015, je normalno, da bi se ukladile samo pokojnine, kjer je še vedno primanjkljaj."

V prihodnjem letu se upokojitveni pogoji ne spreminjajo, zvišuje pa se odmerni odstotek za moške, in sicer s 59,5 na 61,5 odstotka za 40 let pokojninske dobe.

O gibanju pokojnin smo v Radijski tribuni govorili z generalnim direktorjem Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijanom Papežem.

Spremembe pri pokojninah