Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Potem ko sta se mariborski ekološka tržnica in tržnica integrirane pridelave preselili na osrednjo, na Vodnikovem trgu, ima ta zdaj znatno večji obisk in promet. Del pridelovalcev pa se je s Trga svobode preselil na zasebno zemljišče k Slaviji, kjer prav tako beležijo nepričakovano velik obisk kupcev. Ponudbo lokalno pridelane hrane v strogem središču mesta pa je dopolnila tudi nova trgovinica Univerzitetnega kmetijskega centra.

Ekološka tržnica se je na osrednjo preselila ob začetku obnove Glavnega trga, tržnica integrirane pridelave pa ob začetku epidemije, a da se ne bo več vrnila na Trg svobode, je mestno vodstvo odločilo maja. Na Vodnikov trg je dodatna ponudba privabila tudi občutno več kupcev, osrednja tržnica pa je znova zaživela, pravi Nataša Matijevič iz podjetja Snaga, ki upravlja mariborske tržnice.

Del kmetov, ki so prej prodajali na Trgu svobode, pa se je povezal in sami so poiskali alternativno lokacijo v centru mesta, pri Slaviji. Na zasebno površino, za katero jim za zdaj ni treba plačevati najemnine, so jim množično sledili tudi kupci. Obisk je velik, kljub temu, da je čas dopustov, pravi Slavica Pesel s kmetije Pesel.

Univerzitetni kmetijski center, ki je prej prav tako imel stojnico na Trgu svobode, pa je pred dnevi odprl novo prodajno mesto v kiosku na Partizanski cesti in tako znova ponudil svoje pridelke in izdelke blizu prejšnji lokaciji. Tudi njihova sadnje in zelenjava so pridelani po načelih integrirane pridelave, ponudbo pa dopolnjujejo tudi sadike in vina z Meranovega. Vodja Univerzitetnega kmetijskega centra Tina Grabnar dodaja, da so kot novost vpeljali tudi naročanje košaric, načrtujejo pa tudi spletno trgovino.