Foto: BoBo
Foto: BoBo

Od danes veljajo strožji ukrepi za zajezitev koronavirusa. Preverili smo, na kakšen odziv so naleteli v različnih panogah v Mariboru.

Glavna sprememba v osnovnih šolah je, da morajo ob učencih zadnjega triletja odslej maske nositi tudi vsi ostali. Na Osnovni šoli Rada Robiča Limbuš med 2. in 9. razredom to ne povzroča večjih težav, več elektronske pošte so prejeli od staršev 1. razreda, pravi ravnateljica in predsednica kolegija mariborskih ravnateljev Mojca Kirbiš:

"Nekaj imamo takšnih, ki še ne dopolnjujejo šestega leta - tisti ne potrebujejo maske. Vendar tudi med ostalimi, ki so že stari 6 let, sem pa dobila kar nekaj elektronske pošte staršev, nekaj izredno vljudne, da se ne strinjajo z nošenjem mask in da njihovi otroci ne bodo nosili mask, nekaj pa tudi grozilne, da bodo tožili šolo, če bomo zahtevali od otrok, da nosijo maske. Izredno aktivno je tukaj Združenje staršev Sonce Slovenije, ki ima že vnaprej pripravljene obrazce."

S skrbjo pričakujejo prihodnji teden, ko bo obvezno še samotestiranje. V večini storitvenih dejavnosti, razen na primer v živilskih trgovinah, morajo stranke ob dokazilu PCT predložiti tudi osebni dokument. O tem obiskovalci enega od trgovskih središč:

"Nekateri se tega držijo, nekateri pa ne."

"Če mora biti, mora biti. Naj bo za vse enako. Bolj, kot nas bodo stisnili, prej bo dobro."

"Absurd, kaj delajo ljudje. Pa uboge varnostnike napadajo, ki niso nič krivi."

"Vse skupaj je glupo, glede na to, da te lahko legitimira samo uradna oseba, tukaj pa te legitimirajo študentje. Meni je sicer vseeno, ampak ljudem se bo zmešalo."

Ali imajo to pristojnost, dvomi tudi lastnica kavarne Nana Devana Blakaj, a ukrep v izogib sankcijam kljub temu izpolnjuje. Večjih težav ne zaznava. Najbolj jo skrbi skrajšanje delovnega časa:

"So že odpovedi rezervacij. Polne smo imeli vse petke in sobote, polnili smo že četrtke in srede."

Želi si, da popolnega zapiranja gostinstva ne bi bilo in opozarja, da bi bilo to slabo tudi za družbo.