Foto: EPA
Foto: EPA

Cepilni center mariborskega zdravstvenega doma je včeraj napovedal začetek cepljenja otrok, starih od 5 do 12 let, proti covidu-19. Do danes zjutraj so že prejeli nekaj prijav, a s cepljenjem bodo začeli, ko bo prijavljeno zadostno število otrok, kar bo predvidoma jutri.

V eni viali cepiva proti covidu-19, prilagojenega za otroke, je za 10 odmerkov cepiva. Zato bodo v mariborskem zdravstvenem domu prve prijavljene otroke začeli cepiti predvidoma jutri, pojasnjuje direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik: "Da ne bi zavrgli kakšnih neporabljenih cepiv, želimo najprej zbrati skupimo prvih desetih otrok in takrat bomo tudi dejansko in fizično pričeli s cepljenjem." To bo v mariborskem zdravstvenem domu potekalo v dispanzerju za šolske otroke in mladino na Vošnjakovi ulici. Na območju, ki ga pokriva cepilni center mariborskega zdravstvenega doma, je približno 14 tisoč otrok, starih od 5 do 12 let, kolikšen pa bo interes za cepljenje, pa si Završnik ne upa napovedovati: "O cepljenju nenazadnje odločajo starši in seveda je na starših, da otroke prijavijo in da se potem samo cepljenje tudi izvede."

Kot pravi direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik, pa je cepljenje proti covidu-19 priporočljivo za vse otroke, starejše od 5 let: "Tudi evropska pediatrična akademija priporoča cepljenje vseh otrok, starih od 5 do 12 let in nenazadnje imamo tudi že izkušnje iz Amerike, kjer so do sedaj pocepili tri milijone otrok in kjer ne poročajo o nekih stranskih učinkih."

V cepilnem centru mariborskega zdravstvenega doma so sicer do zdaj z enim odmerkom cepili okrog 5 tisoč 800 otrok in mladostnikov, starejših od 12 let, z dvema pa okrog 3 tisoč, hujših zapletov zaradi cepljenja pa pri njih niso zaznali.