Natalija Šeruga Golob je razstavo naslovila Salve Regina. Foto: Radio Maribor/Umetnostna galerija Maribor
Natalija Šeruga Golob je razstavo naslovila Salve Regina. Foto: Radio Maribor/Umetnostna galerija Maribor

Mariborčanka Natalija Šeruga Golob, slikarka srednje generacije, ki že več let ustvarja v Radencih, je razstavo najnovejših del z motivi minevanja, časa, razkroja naslovila Salve Regina (Pozdravljena, kraljica). "Zmeraj me je privlačilo razmišljanje o tistem, kar je 'preko', motiv minevanja, motiv neizprosno brutalnega konca in začetka," pravi Natalija Šeruga Golob.

22 slik večjega formata z upodobitvami žensk, žensk z otroki, tudi družin v značilnih prosojnih barvah turkizne, rožnate, rumene in bele, obdane z motivi čipk, je slikarka naslovila Pregrinjala. Platna so z vidnimi šivi vrvi pripeta na kovinski podokvir, slike, starane s pomočjo sodobnih materialov in tehnik, dajejo občutek preteklosti in tako na različnih ravneh sporočajo temeljni motiv - Zavedaj se, da si umrljiv. V drugem delu razstavišča je pod naslovom Ogledala na ogled še 40 majhnih slik z nekaterimi motivi iz večjih, največ pa je ženskih obrazov, pogosto zakritih s čipkami. Kustosinja razstave Nataša Juvan: "Na večini teh portretov so v očeh vidne solze, zato bi lahko rekli, da v teh Ogledalih vidimo objokovalke."

Slikarka, ki svoja dela vedno poimenuje, je tokrat vsem slikam nadela ime po beneških cerkvah. Premišljena postavitev razstave Salve Regina med arheološke najdbe v kleti mariborske Minoritske cerkve bo na ogled do 19. maja.