Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Novinarski kolektiv časopisa Večer ter sindikat in aktiv Društva novinarjev Slovenije so pred stavbo časnika Večer v Mariboru pripravili protest proti napovedani selitvi v nove prostore, ki so v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča. To je po letih racionalizacije, odpuščanj in prodaji znamenite stavbe v središču Maribora zadnji ukrep poslovodstva za nižanje stroškov. Novinarji pa so prepričani, da je na tehtnici neodvisnost in prihodnost osrednjega štajerskega medija.

"Večkrat smo rekli da je dovolj, a morda ne dovolj glasno in odločno. Zdaj bi oni, ki sprejemajo poslovne odločitve, morali razumeti, da med novinarstvom in politiko obstaja črta, ki je medij ne more in ne sme prestopiti. Vse ostalo na drugi strani je nepopravljiva škoda,"

je okoli 200 zbranim pred poslopjem Večera povedal odgovorni urednik Matija Stepišnik. Pred mikrofonom se je zbralo še več vidnih Mariborčank in Mariborčanov. Tako je o selitvi v županovo stavbo, kjer deluje tudi več njegovih gostiln, povedal filozof Boris Vezjak:

"V hiši, kjer naj bi se mešali vonji novic in županove picerije, žal ne bo dišalo po neodvisnosti, ampak po konfliktu interesov in okrnjeni integriteti. In ne more biti drugače."

Pridružili so se jim tudi predstavniki različnih mariborskih organizacij in Društva novinarjev Slovenije. V imenu novinarskih aktivov in koordinacije sindikatov RTV Slovenija pa jim je podporo izrekla tudi vodja aktiva novinarjev Radia Maribor Vesna Martinec:

"Na območjih, kjer so lokalni mediji pod takim pritiskom, se temelji demokracije krhajo. Širijo se korupcija, družbena apatičnost in otopelost."

Zagotovilom Večerovega poslovodstva in župana Saše Arsenoviča, da gre zgolj za poslovno potezo, niso verjeli tudi zbrani občanke in občani, ki so stopili pred naš mikrofon:

"Ni higienično, da si v stavbi nekoga, ki bi ga naj nadziral. Mediji so četrta veja oblasti."

"Čeprav bi oni, verjamem, ohranili svojo neodvisnost, je potem vedno v bralcih dvom."

Nasprotovanje selitvi pa je izrazilo tudi čez 800 podpisnikov spletne peticije.