Avgust Demšar je priljubljen mariborski pisatelj detektivk, ki zgodbe o umorih vedno umešča v Maribor in okolilco. Foto: Radio Maribor/Založba Pivec
Avgust Demšar je priljubljen mariborski pisatelj detektivk, ki zgodbe o umorih vedno umešča v Maribor in okolilco. Foto: Radio Maribor/Založba Pivec

Roman Tajkun je drugi del trilogije Vodnjaki, ki se je začela z obsežnim romanom Cerkev, obe zgodbi pa segata v izmišljeno vasico Vodnjaki na Pohorju. Demšar s Tajkunom znova ponuja napeto branje z mnogimi zapleti in preobrati, dogajanje je kot v vseh prejšnjih romanih umeščeno na Štajersko, v mesto Maribor.

Zgodba o dvomljivih poteh premožnega slovenskega podjetnika Štefana Matjašiča, čigar hčerko Saro ugrabijo, odslikava družbeno, socialno in politično dogajanje v naši družbi. Zapleten primer ugrabitve, ki ji sledijo umori, preiskuje stara ekipa kriminalistov, tudi že upokojeni inšpektor Martin Vrenko. Avtor pa ob tem opisuje odnose v bogati družini, njihove vrednote, psihološki profil brezobzirnih podjetnikov, njihovo delovanje in usode malih ljudi brez možnosti za dostojnejše preživetje.

» Poskušam izhajati iz tega, kar se dogaja v slovenski družbi in tukaj so problemi, ki ji vsi čutimo. In kriminalni roman je lahko verodostojen takrat, kadar izhaja iz dejanske situacije v družbi«, pove pisatelj Avgust Demšar.

»Demšar tudi tokrat ohranja značilen slog pripovedovanja, psihološke opise likov in vsevednega pripovedovalca, ki občasno pokomentira dogajanje in včasih bralca spravlja v dvom. Dialogi, ki so ena od avtorjev močnejših spretnosti, so živi, pristni in preko njih začutimo, kako poteka literarno dogajanje«, pojasnjuje urednik Nino Flisar.

Roman Tajkun na 370 straneh znova ponuja privlačno branje, ki bo pritegnilo številne ljubitelje njegove literature.