Romska restavracija Romani Kafenava v Gorkega ulici 34 v Mariboru bo v kratkem ponovno odprla vrata. Prvič so to storili leta 2014, v okviru projekta za zaposlovanje ranljivih skupin Združenja EPEKE. Takrat sta ga finančno podprla Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in Evropski socialni sklad, po zaključku financiranja pa so se znašli v težavah. Člani romskega društva Romani Kafenava Dobrota se trudijo, da bi gostišče znova odprli.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Na dvorišču gostišča, za katerega ureditev so v romskem društvu Romani Kafenava Dobrota odšteli okrog 8 tisoč evrov, bo prostora za okrog sto gostov, v notranjosti pa za petdeset. Predsednik društva Mario Mehmedovič: »Upam, da bomo zaposlili štiri do pet ljudi, in sicer naše Rome.« V romski skupnosti upajo, da ne bodo več imeli težav tako z občino, kot z ljudmi, ki so jih poskusili onemogočiti na njihovi poti, pravi svetnik v mestni četrti Magdalena Ahmet Mehmeti: »Upamo, da bomo čimprej zbrali še ostala sredstva za dober začetek in bomo dobili tudi osebje, ki bo delalo, kot se spodobi, v profesionalnem smislu."

Tudi v Združenju EPEKA si želijo nadaljevanja te gostinske dejavnosti, pravi romski aktivator Žiga Dobnikar: »Glavni cilj EPEKE je ta, da se projekt, ki je bil izveden s podporo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter Evropskega socialnega sklada, nadaljuje tudi po zaključku financiranja. In da se vzdržuje komponenta trajnosti naprej, čim dlje, kar je seveda ključno tako za nas, kot tudi za romsko skupnost,« saj pride lahko v nasprotnem primeru tudi do zahteve po vračilu denarja za projekt.