Sladkorna pesa, sladkor Foto: Reuters
Sladkorna pesa, sladkor Foto: Reuters

Septembra smo poročali, da bo nekdanja tovarna sladkorja v Ormožu dobila novega slovenskega lastnika. In res je pred mesecem dni finančno-nepremičninski poslovnež Sebastjan Vežnaver iz Kopra s svojim podjetjem uradno prevzel in postal lastnik zemljišč in stavb v nekdanji ormoški "cukerci". Od slovenskega lastnika so si veliko obetali pridelovalci sladkorne pese, ki so želeli tam vnovič vzpostaviti panogo. A zdi se, da so bila njihova pričakovanja preuranjena.

Pridelovalci sladkorne pese upajo, da bo sladkorna pesa pri nas vnovič našla domovinsko pravico, saj spadajo v sam vrh pridelovalcev, pravi prvi mož Kooperative Kristal Miroslav Kosi: "V predlanskem povprečju smo bili na 7. mestu, zdaj pa smo še boljši." Z novim lastnikom nekdanje Tovarne sladkorja v Ormožu so navezali stik in našli partnerja iz Švice, pravi Kosi: "Njihov predstavnik je bil z nami na ministrstvu za gospodarstvo."

A kupec cukerce Sebastjan Vežnaver iz Kopra o dosedanjih pogovorih s pridelovalci sladkorne pese pravi: "S kmeti smo izgubili kar nekaj časa s tem švicarskim skladom." V Ormožu namerava vzpostaviti logistično-skladiščni center. Ob zemljiščih in stavbah je kupil še železniško povezavo. Sebastjan Vežnaver: "Če si predstavljate, v Luki Koper so vozila parkirana po parkingih in to bi lahko bilo zaledni logistični center za Luko Koper."

Hkrati se Vežnaver o prodaji kompleksa v Ormožu že dogovarja z morebitnimi tujimi kupci. "Ena ruska družba, ena češka in ena turška."

S kmetijskega ministrstva, kamor so se s pobudo po oživitvi panoge obrnili pridelovalci sladkorne pese, pa so nam pisno sporočili, da gradnja nove manjše tovarne in pomoč države ne pride v poštev, saj da pri nas ni dovolj površin in količin sladkorne pese.