Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V Domu starejših občanov Tezno bodo predvidoma jeseni začeli graditi prvo enoto za zagotavljanje začasnih namestitev oseb, starejših od 65 let. Vrednost projekta je 775 tisoč evrov, do 19-ega julija pa zbirajo ponudbe izvajalcev del.

Minuli teden, ob obisku vladne ekipe v Mariboru, so v Domu starejših občanov Tezno položili temeljni kamen za gradnjo prizidka k domu, v katerem bodo vzpostavili enoto za zagotavljanje začasnih namestitev oseb, starejših od 65 let.

Direktorica DSO tezno Jasna Cajnko Foto: Radio Maribor
Direktorica DSO tezno Jasna Cajnko Foto: Radio Maribor

»Namenjena je oskrbi starostnikov v nekem obdobju, ko se jim poslabša zdravstveno stanje ali ko gredo na kakšne poseg v bolnišnico in rabijo še malo bolj intenzivno rehabilitacijo,« poudarja direktorica tezenskega doma Jasna Cajnko in dodaja, da gre za obdobje do treh mesecev. Sprejemali pa bodo tudi starostnike, če in ko gredo njihovi oskrbovalci na dopust. »Tudi v tem času potrebuje starostnik neko pomoč in oskrbo«. Sicer pa bo nova enota za do 12 oseb bo namenjena izrecno začasni oskrbi: «Te kapacitete se ne smejo zapolniti s stanovalci, ki bi tukaj ostali, v Mariboru pa je to prva tako namenska gradnja«.

Trenutno zbirajo ponudbe izvajalcev, jeseni naj bi se začela gradbena dela, če ne bo kakšnih zapletov pa bodo že v spomladanskih mesecih prihodnjega leta pripravljeni na sprejem prvih uporabnikov. Projekt je vreden 775 tisoč evrov, gre za pa za »nepovratna evropska kohezijska sredstva«, je še pojasnila direktorica Doma starejših občanov Tezno, ki je konec maja praznoval 17 let delovanja.