Med epidemijo se je še poglobila socialna stiska mladostnikov iz neugodnih družinskih okolij. Mestna občina Maribor bo z razpisom in sredstvi iz proračunskega sklada za pomoč in razvoj pomagala petim mladostnikom, ki živijo v neustreznih in težkih razmerah, a državne pomoči ne prejemajo.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Namen javnega razpisa je subvencionirati izvajanje mentorskih programov, ki neposredno prispevajo k preprečevanju in blažitvi prikrajšanosti in socialnih stisk posameznikov iz ranljivih skupin mladostnikov, pravi koordinatorka z mariborske občine Neva Pipan: "Zato se nam je zdelo pomembno, da se poskušamo v tem razpisu osredotočiti na mladostnike, s poudarkom na mladostnikih med 12 in 16. let."

Drugi namen razpisa je prispevati k podpori in opolnomočenju prijaviteljev, organizacij, socialnih podjetij in nevladnih organizacij, ki izvajajo mentorske programe. Na občini želijo z izvajanjem aktivnosti v okviru mentorskih programov izboljšati kakovost življenja mladostnikov, ki so v primerjavi z vrstniki prikrajšani zaradi tveganih življenjskih situacij in posledično čutijo socialno izključenost. "Gre za socialne, ekonomske oviranosti, zdravstvene težave, učne težave..." dodaja Neva Pipan.

Pomembno je tudi, "da se na ta razpis prijavijo takšna socialna podjetja in nevladne organizacije, ki se s to problematiko že ukvarjajo, poznajo teren in lahko identificirajo te mladostnike v okolju."

Razpis traja do 30. julija, v proračunskem skladu za pomoč in razvoj pa so v dobrem letu z donacijami podjetij in posameznikov zbrali 45 tisoč evrov.