Maribor v prazničnem vzdušju. Foto: BoBo
Maribor v prazničnem vzdušju. Foto: BoBo

Razvoj letošnjega leta bi si težko zamislili celo najboljši filmski scenaristi. V nadaljevanju bomo preleteli ključne dogodke, ki so zaznamovali življenje v Mariboru.

Začetek leta so na političnem področju zaznamovali poročilo o nepravilnostih s sortirnico odpadkov, ustanavljanje javnega holdinga, najbolj opazna pa je bila obnova glavnega trga. Požela je pohvale in kritike, oboje predvsem na račun ukinitve prometa.

Grozeča epidemija

Vse bolj pa se je govorilo o grozeči epidemiji. V Sloveniji je bila razglašena sredi marca, ko smo se tudi v Mariboru seznanili z znanimi prizori, kot so zapiranje dejavnosti, nošnja mask in množično nakupovanje.

Živahno poletje

Epidemija se je začela umirjati maja, otroci pa so lahko nekaj tednov pred koncem šolskega leta spet sedli v klopi. A pričakale so jih drugačne šole – z ločenimi klopmi, talnimi oznakami za ohranjanje medsebojne razdalje in poostrenimi zdravstvenimi omejitvami.

Mariborčani so poletje pričakali bolj sproščeno – ulice so oživele, gostinski lokali so se napolnili. Na račun so prišli ljubitelji kulture, pa tudi kulturniki, ki so čez noč ostali brez dela. Mariborčane je razveselil tudi Festival Lent.

Med živahnim dogajanjem pa je zaprla svoja vrata nekoč največja mariborska trgovina z oblačili, legendarna Modna hiša.

Jesenska zaostritev

Poletje se je prevesilo v jesen, prišel je drugi val epidemije, ki še traja. Veliko težav je povzročil v domovih za starejše in zdravstvenih ustanovah.

Z upanjem v prihodnost

Leto se je tako počasi prevesilo v adventni čas in na mariborskih ulicah so zažarele praznične lučke. Prvi občani so prejeli cepivo, zaradi katerega upamo, da bo leto 2021 lepše.

Več pa v prispevku: