Danes se je začelo predčasno glasovanje na referendumu o spremembi zakona o vodah, vendar imajo volivci v Mariboru pri tem kar nekaj težav. Zaradi nove, letos sprejete volilne zakonodaje predčasno glasovanje ne poteka zgolj na enem mestu, ampak na sedmih, razporejenih po posamičnih volilnih okrajih.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Mnoge, ki so danes v Mariboru prišli predčasno glasovat, je pričakalo neprijetno presenečenje, saj so jih zaradi napačne lokacije na voliščih zavrnili. Zato je bilo zaznati precej nejevolje (POSLUŠAJ):

Da je nekaj zmede, priznavajo tudi v volilni komisiji. A poudarjajo, da delajo po svojih najboljših močeh, da bi ljudem pomagali. Tajnica komisije sedme volilne enote Tatjana Arslanovski pa pojasni, da gre za spremembo v skladu z novo volilno zakonodajo. Predčasno glasovanje tako ne poteka zgolj na enem mestu, ampak na sedmih, ki so razporejena po posamičnih volilnih okrajih.

Za pomoč pri iskanju pravega volišča je volilcem na voljo telefonska številka 02-2208-453, ki je dosegljiva od 7.00 do 19.00. Danes so sprejeli že nekaj sto klicev.

Kot dodaja sogovornica, so informacije o voliščih dostopne tudi na spletni strani državne volilne komisije, vendar tudi zemljevid na strani zaradi posodobitev ni na voljo ves čas. In še to, na voliščih veljajo strogi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa, zato volilci vstopajo posamično, pisala razkužujejo, prostore zračijo, nujne pa so tudi maske in razdalja.