Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

V času pred in med jesenskimi počitnicami in po njih so na Finančni upravi zaznali več unovčitev turističnih bonov. Po zadnjih podatkih je bilo uporabljenih 79 odstotkov lanskih in 58 odstotkov letošnjih bonov. Povpraševanje po nastanitvah je povečano tudi v Podravju.

V Mariboru so letos, predvsem v zadnjih tednih, zaznali porast unovčevanja turističnih bonov. Porabljenih je bilo približno 13.400, kar za več kot enkrat presega lanske številke. Predstavnica Zavoda za turizem Maribor Monika Jurišič Hlevnjak: "Smo zaznali povečano povpraševanje v času počitnic. Sicer pa denimo v našem TIC-u ugotavljamo, da se rezervacije izvajajo ves čas in na kratek rok."

Največ povpraševanja pa je po nastanitvah v "okolici Maribora, na Pohorju, na podeželju, na turističnih kmetijah, glampingih..," še pravi Jurišič Hlevnjakova.

Veliko bonov naj bi ljudje uporabili za storitve in nastanitve, ki jih sicer ne bi izbrali za oddih oz. dopust. Več unovčitev bonov so zaznali tudi na Ptuju – tamkajšnji največji turistični ponudnik so Terme Ptuj. Predstavnica ptujskega Zavoda za turizem Katja Ertl: "Za obdobje od septembra do novembra ugotovimo, da je bila porabljena dobra četrtina bonov, kar pomeni, da je bil tudi izvensezonski del zelo uspešen."

Ob primerjavi letošnjega septembra, zadnjega meseca, za katerega imajo celovite podatke, z letom pred pandemijo, beležijo enajst odstotkov več prihodov in 21 odstotkov več prenočitev. Med počitnicami je bila zasedenost nastanitvenih zmogljivosti "okrog 70-odsotna, to zajema celotni Ptuj z mestnim jedrom, poleg Term, same Terme pa beležijo še višjo številko," še pravi Ertlova.

Ob tem ponudniki turističnih nastanitev ugotavljajo še, da je zaradi negotovih razmer vse več rezervacij opravljenih tik pred prihodom. Skoraj polno zasedeni naj bi bili praznični termini ob koncu leta.