Foto: EPA
Foto: EPA

V Narodnem domu Maribor večjih težav ob uvajanju ostrejših zaščitnih ukrepov ne pričakujejo, saj te že poznajo. "Ti novi zaščitni ukrepi so v bistvu stari in smo nanje že navajeni. Pod takimi pogoji smo dogodke že delali in jih še bomo," pove Boris Črnič.

Kulturnih dogodkov se lahko odslej znova udeleži manj obiskovalcev, saj je med sedeži v dvorani treba zagotoviti varnostno razdaljo. "To pomeni, da se število obiskovalcev v dvoranah prepolovi, kar prinaša manj prihodkov od vstopnic in organizacijske težave," pojasnjuje Alan Kavčič iz Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Vendar so v kulturnih ustanovah veseli, veseli, da gledališke in koncertne dvorane ostajajo odprte. Zapletov ob preverjanju pogoja PCT v večini ustanov doslej ni bilo, zato upajo, da jih ne bo niti ob dodatnem preverjanju osebnih dokumentov.

"Zaščitne maske so bile že zdaj obvezne tudi za otroke, stare 6 let in več," pove direktorica mariborskega Lutkovnega gledališča Katarina Klančnik Kocutar in dodaja, da zaznavajo manjši obisk prireditev, vendar predvsem za odrasle, medtem ko so predstave za otroke še vedno dobro obiskane.

Samostojna gledališka ustvarjalka Barbara Polajnar pa se sprašuje: "Zakaj so zdaj tako strogi ukrepi, medtem ko so bili doslej premalo premišljeni?"

Posledice zaostrovanja bodo znova najbolj čutili samostojni ustvarjalci, saj bo obisk še bolj okrnjen, nekateri pa prireditve že odpovedujejo.