Gradnja kolesarske povezave Dolnja Počehova-Zgornja Kungota. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Gradnja kolesarske povezave Dolnja Počehova-Zgornja Kungota. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Letošnji proračun Občine Kungota, ki so ga sprejeli v tem tednu, je težek 7,5 milijona evrov, kar je približno toliko kot lanski. Trenutno skupaj z državo izvajajo največjo investicijo v zgodovini občine – gradnjo kolesarske povezave in rekonstrukcijo regionalne ceste v dolžini skoraj 6 kilometrov med Dolnjo Počehovo in Zgornjo Kungoto.

Letošnji proračun občine Kungota predvideva 6,9 milijona evrov prihodkov in 7,5 milijona odhodkov. Razliko bodo pokrili s prenosom sredstev, ki so na računu ostala lani. Največji projekt bo gradnja kolesarske in rekonstrukcija regionalne ceste Dolnja Počehova-Zgornja Kungota, ki sta se začeli konec lanskega leta. Za kolesarko so pridobili večji del evropskih in državnih sredstev, za regionalno cesto, ki je državni projekt, pa prav tako prispevajo manjši del, predvsem za pločnike, avtobusna postajališča in razsvetljavo v naseljih, pojasnjuje županja Tamara Šnofl: "Gre za projekt, vreden skupno 12 milijonov evrov in je eden največjih projektov države ta trenutek. Redko se zgodi, da tako majhna občina pride do tako velikih naložb. To je doselj največji infrastrukturni projekt v Občini Kungota, ki mora zanju zagotoviti 700.000 evrov lastnih sredstev."

Kolesarka bo končana še letos, rekonstrukcija regionalne ceste pa do leta 2025.

Med ključnimi letošnjimi projekti je tudi končanje gradnje Medgeneracijsko-športnega centra Spodnja Kungota, ki je že v zaključni fazi. Objekt na mestu nekdanjega vaškega doma bo namenjen društvenim in športnim dejavnostim.

Županja Občine Kungota Tamara Šnofl. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Županja Občine Kungota Tamara Šnofl. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Ker so gradnja centra ter regionalne in kolesarske ceste velike investicije, bo letos manj proračunskega denarja na voljo za drugo cestno infrastrukturo. Tako letos ne bo asfaltiranj, le vzdrževanje cest. So pa cestno infrastrukturo pospešeno posodabljali v preteklem mandatu, vključno s 30 kilometri na novo asfaltiranih in rekonstruiranih cest in dvema obnovljenima mostovoma.