Nataša Matjašec Rošker, dobitnica Borštnikovega prstana 2023 Foto: Radio Maribor/Boštjan Lah
Nataša Matjašec Rošker, dobitnica Borštnikovega prstana 2023 Foto: Radio Maribor/Boštjan Lah

58. Festival Borštnikovo srečanje je ponudil je ponudil okoli 100 različnih dogodkov, v tekmovalnem programu se je za Borštnikove nagrade po izboru selektorice Vilme Štritof potegovalo 12 predstav slovenske produkcije. Ocenjevala jih je mednarodna žirija, gledališki in literarni kritik Matej Bogataj, hrvaška igralka in režiserka Senka Bulić, režiser Peter Petkovšek, dramaturginja Ajda Rooss in nemški režiser Johannes Nölting.

»Nabor tekmovalnih predstav na 58. Festivalu Borštnikovo srečanje nas je kot žirijo presenetil s kompleksnostjo in z raznolikostjo gledaliških oblik in žanrov. Performativni formati so se srečali s tradicionalnimi dramskimi pristopi, mladi režiserji s starejšimi, uveljavljeni igralci z novimi talenti, stari miti z novo dramo. Opaziti je, da fokus uprizoritev postaja vedno bolj zaseben: liki in ljudje iščejo svoje mesto v svetu, ljubezen, priznanje in vero, a se pri tem neizogibno soočajo s starostjo, z okoljsko katastrofo, z nasiljem in s smrtjo«, je v obrazložitvi nagrad zapisala žirija.

Veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo predstavo je žirija podelila uprizoritvi Zaprta študija. »New constructive ethics« v režiji Nine Rajić Kranjac Prešernovega gledališča Kranj raziskuje človeško objestnost na ozadju klimatske katastrofe, različnih nivojev oseben odgovornosti in neustavljivo željo po ljubezni in sprejetosti v umirajočem svetu.

Borštnikov prstan, osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost, pa so izročili Nataši Matjašec Rošker, prvakinji mariborske Drame. V kratkem nagovoru se je zahvalila vsem, ki so jo spremljali na njeni poti ga sklenila z besedami: » Ne bojim se za gledališče, nam vsem pa skupaj pa želim še veliko dobrega gledališča. Hvala lepa

V Mariboru so podelili še druge Borštnikove nagrade. Za režijo Mojci Madon, Branku Hojniku za scenografijo, Katarini Morano za izvirno dramsko besedilo. Nagrado za celostno obdelavo uprizoritvenega gradiva je prejela predstava Žene v testu, ki jo je Društvo gledaliških kritikov in teatrologov razglasilo za najboljšo uprizoritev leta 2022. Borštnikovo nagrado za igro so prejeli Mirjam Korbar, Tamara Avguštin, Brane Šturbej in Janez Škof, Ivana Percan Kodarin za mlado igralko. Kolektiv Sonda in Toni Soprano nagrado sta nagrajena za oblikovanje svetlobe in videa, Kolektiv predstave En K te gleda je prejemnik posebne Borštnikove nagrade.

Slavnostni program pod vodstvom Edwarda Cluga so pred polno gledališko dvorano so uprizorili člani mariborskega baletnega ansambla.