Foto: Osebni arhiv/Doris Urbančič Windisch
Foto: Osebni arhiv/Doris Urbančič Windisch
Andrej Fištravec Foto: BoBo

Razprava o razrešitvi direktorice Zavoda za turizem je uradno še vedno na dnevnem redu jutrišnje seje. A župan Andrej Fištravec je včeraj povedal, da bodo točko tik pred zdajci umaknili. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja naj bi odločitev prepustila svetnikom zavoda.

"Za to smo se odločili skoraj soglasno, en glas pa je bil vzdržan. Odločitev prepuščamo svetnikom zavoda, saj mora njihovo odločitev tako ali tako naknadno potrditi še mestni svet. Šlo bi torej za dve zelo podobni razpravi."

Pravi predsednik komisije in podžupan Saša Pelko. To je v nasprotju s statutom in odlokom o ustanovitvi Zavoda za turizem. Če se občina do razrešitve ne opredeli, se namreč šteje, da z njo soglaša in direktorice ne podpira. Tako pravi tudi župan Fištravec.

"To, da se občina ne bo izrekla, tehnično pomeni, da direktorice ne podpiramo."

Pelko pa to razume drugače.

"Ne, ne pomeni direktno, da z razrešitvijo soglašamo, le odločitev prenašamo na svet zavoda, ki poslovanje najbolj pozna."

Statut tudi ne predvideva naknadnega glasovanja temveč le izrekanje predhodnega mnenja svetnikov občin ustanoviteljic. Tudi predsednik sveta Zavoda za turizem Gregor Bezlaj meni, da mnenje za svetnike ni zavezujoče in da je beseda svetnikov zadnja. Mestna svetnica Lidija Divjak Mirnik pa pravi, da so razpravo onemogočili namenoma in da se vodstvo občine najbrž boji, da svetniki razrešitve ne bi podprli.

"Zelo je verjetno, da so to ugotovili, zato so naštudirali manever, ki se imenuje 'molk organa'."

Divjak Mirnikova dodaja, da bi morali o spremembi dnevnega reda glasovati svetniki.

V občini Hoče – Slivnica bodo o razrešitvi direktorice razpravljali danes, v Staršah pa prihodnji torek.