Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

V Rušah so sredi oktobra začeli dela na Trgu vstaje, kjer želijo urediti osrednji tg s prireditvenim prostorom. Kmalu po začetku del pa so naleteli na več človeških okostij, zaradi česar so dela zaustavili. Kot vse kaže, so najdbe povezane s pokopi partizanskih žrtev, zato se je v zadevo vključila republiška Uprava za vojaško dediščino. Ta je gradbišče že ustrezno zavarovala in izdala odločbo za izkop posmrtnih ostankov, ki naj bi se predvidoma začel naslednji teden.

Da bi lahko okostja, odkrita na Trgu vstaje v Rušah, izvirala iz časa druge svetovne vojne, nakazujejo predmeti, ki so jih našli ob njih. Ker gre potemtakem za vojno grobišče, je pristojnost nad njim prevzela republiška Uprava za vojaško dediščino, ki deluje v okviru Ministrstva za obrambo. Ta je že izdala odločbo za izkop posmrtnih ostankov, pojasnjuje vršilec dolžnosti direktorja uprave Rok Janez Šteblaj: "Na podlagi izkopa posmrtnih ostankov in predmetov, ki so zraven, se bo ugotavljalo okoliščine smrti oziroma kdo naj bi bile te osebe in potem, ko bo bolj jasno, za koga gre, bo določen tudi kraj pokopa posmrtnih ostankov."

Kot vedo povedati starejši Rušani, so v središču kraja leta 1945 pokopavali na Pohorju padle partizane, v začetku 50. let pa so zanje uredili skupno grobnico in večino posmrtnih ostankov prenesli tja. Tudi zdaj se je ruška občina ponudila, da poskrbi za ustrezen pokop najdenih posmrtnih ostankov. Županja Urška Repolusk: "Leta 52 je bil zgrajen spomenik žrtvam in pa tudi grobnica in tudi za ta okostja bomo primerno poskrbeli; ali bodo premeščena v grobnico, ki že obstaja, ali bomo našli na pokopališču v Rušah primeren prostor."

Mogoče pa je tudi, da kakšno od osmih najdenih okostij spada v starejše obdobje, kar bo jasno po natančnem pregledu najdenih predmetov in vzorcev zemlje. Kot pravi vršilec dolžnosti direktorja Uprave za vojaško dediščino Rok Janez Šteblaj, bodo to ugotavljali strokovnjaki, ki v takem primeru "naredijo antropološko analizo, arheološko analizo in potem v skladu s celovitim poročilom ugotavljamo ugotavljamo, od kod izvirajo ti ostanki."

Zdaj je najbolj pomembno, da se za zagotovitev pietete preminulih poskrbi za čim prejšnji izkop, kljub temu pa je jasno, da se bodo dela na Trgu vstaje, ki bi morala biti končana konec meseca, precej zavlekla. To bi lahko bila težava zaradi sredstev, ki so jih za investicijo pridobili na ministrstvu za kulturo, pojasnjuje županja Urška Repolusk: "Mi smo ves čas v kontaktu z ministrstvom za kulturo in želimo, da se obdobje realizacije projekta zamakne in upam, da bomo tudi pri tem uspešni."

Je pa Uprava za vojaško dediščino v zadnjem dobrem mesecu izdala tri odločbe za izkop posmrtnih ostankov, ki izvirajo tako iz prve, kot druge svetovne vojne.