Podjetje SeneCura trenutno v Sloveniji pospešeno gradi DSO-je. Foto: BoBo
Podjetje SeneCura trenutno v Sloveniji pospešeno gradi DSO-je. Foto: BoBo

V Slivnici pri Mariboru bo predvidoma še letos zgrajen nov dom za starejše. Gradi ga francosko-avstrijsko podjetje SeneCura, ki je gradnjo z odkupom koncesije lani prevzela od Gradbenega podjetja Drava.

Dom starejših v Slivnici bo lahko sprejel 150 varovancev. Večina, 142 sob, bo enoposteljnih, imel pa bo tudi več oddelkov za dementne. Prostore bo v primeru epidemije mogoče ustrezno ločiti in vzpostaviti rdeče cone, pravi direktorica slovenske izpostave podjetja SeneCura Sanda Gavranovič:

"Predvidevamo, da bomo dobili uporabno dovoljenje verjetno oktobra, potem bomo potrebovali, po naših izračunih, nekako en mesec, da bomo hišo opremili, tako da predvidevamo, da bomo začeli prve stanovalce sprejemati novembra, decembra. "

Varovancem bodo sprva ponujali frizerske, kozmetične in pedikerske storitve ter samopostrežno kafeterijo. V neposredni bližini pa so tudi trgovine, zdravstvene ustanove in narava.

Prvi takšen projekt v občini

Občina Hoče – Slivnica bo z domom podjetja SeneCura dobila prvo ustanovo za varstvo starostnikov, v soseščini pa naj bi kmalu zrasla tudi oskrbovana stanovanja podjetja Moje stanovanje, pravi župan Marko Soršak:

"Sam sem imel osebno izkušnjo, ko iščeš dom za starostnike in varovana stanovanja, ki jih v naši občini ni. Vse te kapacitete so skoncentrirane v Mestni občini Maribor. Verjamem, da bo ta lokacija bolj prijazna tudi za marsikoga iz sosednjih občin."

Občina želi območje razviti v medgeneracijski center s športnim parkom.