Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Preobremenjenost s covidnimi bolniki v UKC Maribor vse bolj načenja kakovost oskrbe necovidnih bolnikov, kmalu pa bi lahko bili na slabšem tudi covidni. Vodstvo pa se boji še dodatnega zaostrovanja epidemijske krize, zato občanke in občane prosijo, da odgovorno upoštevajo zaščitne ukrepe.

Na intenzivnem covidnem oddelku je zasedenih 36 od potencialno 44 postelj, zanje pa skrbi 40 zdravnikov in 90 sester, ki so prerazporejeni z drugih oddelkov. Prav kadrovska stiska povzroča največ težav, pravi vodja tega oddelka Alenka Strdin Košir:

"Imamo pripravljeno še eno lokacijo, vendar to pomeni predvsem redčenje kadra. Za te bolnike bo skrbel kader, ki ni nujno ali pa sploh ni usposobljen za delo v intenzivni terapiji, tako sestrski kot zdravniški."

V ta namen že preurejajo oddelek za kardiokirurgijo, kjer bodo zagotovili do 16 covidnih postelj. Tudi sicer so že skoraj prekinjene vse nenujne obravnave, ker javno življenje ni ustavljeno, pa je tudi več poškodb in necovidnih dihalnih obolenj, pravi strokovni direktor Matjaž Vogrin:

"Lahko poročam to, da je elektivna dejavnost v okviru klinike za kirurgijo skoraj povsem ali pa povsem ukinjena. Operacijske dvorane, ki so na razpolago zaradi pomanjkanja anesteziologov, so na voljo samo za urgentne primere, skratka poškodbe in tumorsko dejavnost."

Starost covidnih bolnikov na intenzivnem oddelku se niža – stari so med 35 in 65 let. Večina, med 80 in 85 odstotkov je necepljenih. Obolevajo tudi cepljeni, a je potek pri njih blažji.