Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Direkcija za infrastrukturo bo jutri, v ponedeljek, 8. novembra, začela sanacijo Falske pečine ob državni cesti med Rušami in Puščavo. V preteklosti je tam že večkrat prišlo do podora kamenja, nazadnje pred dvema letoma in pol, a na srečo v tem času na cesti ni bilo vozil. Predstavniki lokalnih oblasti zato že dalj časa opozarjajo, da je del ceste pod Falsko pečino nevaren, saj z višine nekaj deset metrov pogosto leti kamenje, ki ga poškodovane zaščitne mreže ne zaustavijo več. Med sanacijo pečine, ki bo predvidoma trajala do konca januarja, bo promet tam potekal izmenično enosmerno.

Zima in obilno deževje sta v preteklosti pogosto povzročila padanje kamenja, tudi večjih skal, s Falske pečine na državno cesto pod njo. Zaščitna mreža, ki je na strmini nameščena zdaj, tega ni več preprečevala, zato je potrebna temeljita sanacija, pojasnjuje Karmen Praprotnik z Direkcije za infrastrukturo: "Dela bodo zajemala sanacijo obcestne brežine, torej zamenjavo obstoječih poškodovanih mrež, ki so že zdaj bile, namestitev visokonateznih sidranih mrež na posameznih, bolj kritičnih delih."

V zaledju pečine pa bodo postavili 110 metrov dolg podajno lovilni sistem, še pojasnjuje Praprotnikova: "Tega dela do zdaj ni bilo, ker pa so posamezna skalna žarišča tudi višje, v zaledju, pa bo vzpostavljen tudi ta podajno lovilni sistem."

Izvajalec del, ocenjenih na slabih 340 tisoč evrov, bo podjetje Bakti z Gorenjske, na Direkciji za infrastrukturo pa ocenjujejo, da bo tokratna sanacija za dalj časa rešila težavo podorov s Falske pečine. Na nevarnost tega dela ceste so opozarjali tudi na občini Ruše. Županja Urška Repolusk: "Želimo, da ne pride do večjih nesreč in tudi žrtev na tem delu ceste v naši občini, da se ta Falska pečina tudi ustrezno sanira."

Zadovoljni so tudi, da bo zapora prometa tam le polovična, še posebej zato, ker je v tem času zaprt že most čez reko Dravo v Rušah in ker mnogi domačini zdaj za pot od Selnice ob Dravi do Ruš uporabljajo cesto mimo Falske pečine.