Mediji, mikrofoni Foto: BoBo
Mediji, mikrofoni Foto: BoBo

Kot ugotavlja novinarska organizacija Novinarji brez meja, je ozračje sovraštva do medijev v indeksu medijske svobode, ki zajema 180 držav, vse opaznejše. "Sovražnost političnih voditeljev do novinarjev ni več omejena le na avtoritarne države, kot sta Turčija in Egipt, temveč tudi vse več demokratično izvoljenih voditeljev v medijih vidi nasprotnika, ki ga odkrito napadajo," je med drugim zapisala v poročilu. Kot vodilne v gonji proti svobodi medijev izpostavlja supersile ZDA, Rusijo in Kitajsko, opozarja pa tudi na vse slabši položaj v Evropi.

Na vrhu lestvice svobode medijev ostajajo skandinavske države, na dnu lestvice je Severna Koreja. Slovenija je na lestvici napredovala za pet mest in se je s 37. povzpela na 32. mesto, vendar to ne pomeni, da je stanje v Sloveniji zadovoljivo, opozarjajo v Društvu novinarjev Slovenije in dodajajo, da se tukaj že več let načrtno ustvarja klima sovraštva do medijev in novinarjev.

"Gre za ciljno voden proces, ki se v zadnjih letih stopnjuje, v njem pa prednjačijo mediji v lasti političnih strank. Ti izkoriščajo prazen prostor, ki so ga za sabo pustili kriza, ekonomsko šibki medijski lastniki, spremembe v navadah uporabnikov medijskih vsebin in država. Ne le, da ta v desetletju in pol ni zmogla politične volje za sprejetje medijske zakonodaje, ki bi ustrezala duhu časa, ampak sama prek podjetij v njeni lasti celo neposredno financira spletne portale, ki prednjačijo pri blatenju in diskvalifikacijah," navajajo v Društvu novinarjev Slovenije. Cilj te igre je jasen, dodajajo: " S konstantnim blatenjem medijev in posameznih novinarjev je treba v očeh javnosti načeti njihovo verodostojnost in jih s tem uničiti. Seveda zato, da bodo njihovo mesto zapolnili politično upravljani nadomestki medijev z jasno agendo: uničiti prostor za kakršno koli razumno javno razpravo, s tem pa tudi enega od pomembnih korektivov, značilnega za razvite demokratične družbe."

"Novinarji v Sloveniji vse težje opravljaj(m)o svoje delo, tudi zaradi deviacij na oglaševalskem trgu, ki znižujejo prihodke medijev, s tem pa tudi sredstva, ki (ni)so na voljo za pripravo kakovostnih resnih vsebin, kapitalske in druge pritiske na delo novinarjev," opozarjajo v društvu in dodajajo, da je popolna odsotnost regulacije med drugim pripeljala do poplave medijev: " Upravičeno se lahko bojimo, da pomemben del slovenskega medijskega prostora, kot ga poznamo danes, teh nevarnosti ne bo preživel. Ob mednarodnem dnevu svobode medijev ugotavljamo, da ni več daleč dan, ko se bomo tudi v Sloveniji morali zanjo odločneje boriti. Če pade svoboda medijev, pade tudi demokracija. Če pade demokracija, je naslednja na vrsti - svoboda."

Vabljeni k poslušanju posnetka oddaje.