Košarka Foto: EPA
Košarka Foto: EPA

Za razliko od minulih let je javni razpis za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa tokrat objavljen bistveno prej, še v tekočem letu za prihodnje leto. Razpisna dokumentacija je na voljo na spletni strani občine oziroma na občinskem uradu za šport. Za leto 2018 je predvidenih 3 milijone in 205 tisoč evrov, kar je nekaj več doslej.

Razpis se navezuje na sofinanciranje športnih programov, kot so športna vzgoja otrok, mladine, vrhunski šport in šport invalidov, ter sofinanciranje razvojnih in strokovnih nalog v športu, kot so prvenstva, športne prireditve in delovanje zveze društev. Rok za prijavo na razpis je 18. januar. »Izbrani izvajalci bodo sredstva prejeli predvidoma tri mesece po koncu razpisa. Do takrat pa bo urejeno začasno financiranje,« pojasnjuje vodja občinskega urada za šport Gregor Žmak.

Izvajalci športnih dejavnosti načeloma pozdravljajo dejstvo, da je občina tokrat objavila razpis bistveno prej kot minula leta. »Razpisi so bili prejšnja leta objavljeni tako pozno, da so bili klubi prvih šest oziroma osem mesecev brez sredstev,« je povedal predsednik strokovnega sveta Atletskega društva Štajerska Robert Rudelič. Ob tem pa nekateri poudarjajo, da so doslej zamujali tako razpisi kot odgovori nanje in pritožbe na višino dodeljenih sredstev. Občina je namreč nekaterim izvajalcem letos precej oklestila višino dodeljenih sredstev, med njimi je tudi Železničarski namiznoteniški klub.

»Če sta klub in namizni tenis v Mariboru še potrebna, ju je treba ustrezno podpreti. Urad je tisti, ki daje smernice, ki daje spodbudo,« je povedal predsednik kluba Mirko Milovančevič. Na občini pa opozarjajo, da izvajalci pridobivajo vse manj sponzorskih sredstev. »Tudi lastnih sredstev imajo vse manj, zato je pritisk na javna sredstva izjemno velik,« je še povedal vodja občinskega urada za šport Gregor Žmak.