Foto: Mariborski vodovod
Foto: Mariborski vodovod

Potem ko je včeraj počila vodovodna cev na križišču Meljske in Partizanske cesti ter Mlinske ulice se je znova izkazalo, da je vodovodno omrežje v Mariboru dotrajano. Pretekla leta je namreč občina v obnovo vlagala občutno manj, kot bi bilo potrebno, tako je zdaj za zamenjavo že primernih približno 30 odstotkov vseh mariborskih cevi.

Zaradi lomov cevi je Mariborski vodovod samo lani posredoval več kot 100 krat, tokratno izlivanje vode v središču mesta pa je pritegnilo še mnogo več pozornosti kot po navadi. Direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač ob tem dodaja, da so cevi na tem območju stare 35 let. To pa je po njegovo doba, ko je treba začeti razmišljati o menjavi približno kilometra vodovone cevi.

Sicer pa je v Mariboru trenutno 40 odstotkov cevovodov starih med 20 in 50 let in so delno že potrebni menjave, 5 odstotkov cevi ima nad 50 let, nekaj kilometrov pa jih je celo še od prvega vodovoda v mestu, starega 118 let. Ob tem Burnač dodaja, da se je v preteklosti v obnovo cevi vlagalo veliko premalo. Od vplačane omrežnine pa se je za obnovo v poprečju namenilo le približno dve tretjini pobranega zneska.

Celotno mestno vodovodno omrežje obsega 586 kilometrov cevi. Tudi letos naj bi občina načrtovala večje število obnovitvenih naložb, ki pa so se v preteklih letih vedno znova skrčile le na najnujnejše.