Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Z jutrišnjim dnem se zvišujejo otroški dodatki, štipendije, denarna socialna pomoč in nekateri drugi transferji, pa tudi meje za pridobitev teh pravic. Zaradi visoke lanske inflacije bodo višji za 10,3 odstotka. Prvo višje izplačilo lahko upravičenci pričakujejo aprila, višja denarna pomoč in varstveni dodatek pa bosta nakazana že v marcu.

Doslej 122, po novem pa 135 evrov dodatka bodo dobili tisti v 1. dohodninskem razredu za 1. otroka. V petem razredu denimo se dodatek s 63 zvišuje na 69 evrov, v sedmem pa s 24 na 27 evrov.

Višji je tudi dodatek za veliko družino, pojasnjuje vodja službe za letne pravice pri CSD Maribor Mateja Zajc Horvat: "Za družino s tremi otroki ta po novem znaša 468, za družino s štirimi ali več otroki pa 568,71 evra."

Pomoč ob rojstvu otroka se s 367 zvišuje na 404 evre.

Državna štipendija se v 1. razredu zvišuje s 112 na 129 oz. na 258 za polnoletne. V petem dohodninskem razredu denimo pa bo dijak namesto 41 zdaj prejemal 47 evrov štipendije. Višja sta tudi dodatka za bivanje in uspeh.

Spreminjajo se tudi meje razredov za pridobitev pravic, a to na tiste, ki že imajo veljavno odločbo, ne bo vplivalo; upoštevale se bodo šele pri odločanju o podaljšanju pravic. Izjema velja pri subvencijah malice in kosila; če kdo septembra do nje ni bil upravičen, po novem pa je, se bo to upoštevalo takoj.

Tisti, ki trenutno ne prejemajo otroškega dodatka ali državne štipendije, ker so cenzus za las presegali, pa naj vložijo novo vlogo, svetujejo na CSD. Cenzus se namreč s 1104 mesečnega prihodka na družinskega člana zvišuje na 1218 evrov.

O zvišanju transferjev in novih mejah razredov smo podrobneje govorili v Radijski tribuni, ki ji lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Višji otroški dodatek in druge pravice