Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Avtomobile lahko od petka, 15. marca, spet preobujemo v letne pnevmatike, a s toplejšim vremenom in pogostejšim dežjem bomo morali paziti na nove nevarnosti.

Čeprav od petka zimske pnevmatike oziroma zimska oprema ne bodo več obvezne, je z njihovo menjsvo priporočljivo še nekoliko počakati. Vremenoslovci namreč napovedujejo še kakšno ohladitev, morda celo sneženje. Pred menjavo pa moramo vsekakor preveriti ustreznost starih gum ali kupiti nove, svetuje inštruktor varne vožnje Darko Daljević.

"Zimske gume morajo imeti vsaj 1,6 milimetra profila, priporočamo pa menjavo že, ko pade pod 3 milimetre. Čez leto se lahko gume izrabijo, profil pa zmanjša pod zakonsko mejo."

Daljević odsvetuje celoletno uporabo zimskih pnevmatik, saj so v toplejšem vremenu zaradi slabih voznih lastnosti neprimerne. Prilagoditi pa moramo tudi vožnjo, ohranjati varnostno razdaljo in se zavedati, da je na mokrem cestišču zavorna pot daljša.

Posebno so na cestah ogroženi motoristi. Po zimskem premoru naj poskrbijo za fizično pripravljenost, pregledajo stanje vozila in se udeležijo tudi kakšne vožnje na poligonu, da se motorja spet navadijo. Preostali vozniki pa naj previdno menjujejo smer in pozorno opazujejo vzvratna ogledala in mrtve kote.