Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

Na koledarju je bil 26. september 1970. V Mariboru je bilo nekaj v zraku. Zvečer je mlado in staro drlo k Dravi v nekdanjo dvorano B nekdanjega mariborskega sejmišča. Tam je bilo vse nared za 4. popevko Vesele jeseni. Voditelja sta bila Metka Šišernik Volčič in Saša Veronik, pred orkestrom dirigent Engelbert – Berti Rodošek (1943 - 2017).

Večer je bil popoln. Prvo nagrado občinstva in nagrado za najvedrejšo popevko je prejela skladba »Štajerc«. Zapel je Alfi Nipič v navezi z zasedbo Slavija 5 – Lado Leskovar, Milan Bedjanič, Janez Kramer in Boris Rošker. Kot avtor besedila, glasbe in aranžmaja je podpisan Berti Rodošek.

Melodija se je dobro prijela, postala prepoznavna, kultna in del obveznega repertoarja glasbenih zasedb in povsem običajnih veselih družb. Poleg osnovne izvedbe poznamo še priredbo za Big band RTV Slovenija in rockersko, ki jo za podžiganje »širokih ljudski množic« - ne samo s totega konca - izvaja Zoran Predin z zasedbo Lačni Franz.

Alfi Nipič za Radio Maribor 50 let pozneje: »Jaz če pridem na oder pa samo zapojem: F toti presneti … in cela dvorana mi odgovori: .. Ta-Ta-Ta-Ta … To je tisto, ko rečeš, narod jo je vzel. In največji uspeh za vsakega pevca, oziroma vokalista je, kadar ti zapoješ polovico stavka in potem ti drugo polovico odgovori publika ….«

Štajerc - legendarna melodija šteje pol stoletja