Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jutranja voditeljica Helena Ajdnik se je na temo obdarovanja pogovarjala z dr. Božidarjem Jezernikom, priznanim slovenskim etnologom in antropologom, profesorjem na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

December pričakujemo z odprtimi rokami, veselimo se prazničnih luči, trenutkov za druženje in navdušuje nas duh praznikov. Odraz česa torej naj bo darilo? "Za darila je pomembno, da z njimi izrazimo neko svojo razpoloženje, svojo naklonjenost do določene osebe," poudarja dr. Jezernik. Pri izbiri darila pa pazimo na bistveno zadevo. "Tisti, ki podarja mora paziti predvsem na to, da ne podarja nekaj kar je preveč dragoceno. Kar je tako dragoceno, da tisti ki je obdarovani, ne bi mogel ob priložnosti, ko bo on na vrsti, da povrne svoj dar, tega tudi ustrezno povrniti."

Z darilom izkažemo naklonjenost do neke osebe. Foto: Pixabay
Z darilom izkažemo naklonjenost do neke osebe. Foto: Pixabay

Sicer pa je obdarovanje vseskozi prisotno in je tudi pomembno v naši družbi. "Obdarovanje je zelo pomemben del človekovega življenja, vsakdanjega in prazničnega. Obdarovanje skozi čas se je spreminjalo glede na darila. Za obdarovanje so pomembne recimo tri faze. Ena faza je, da nekdo darilo podari, da nekdo darilo sprejme in potem tudi darilo povrne. To velja v vseh časih, v vseh družbah. Kaj se podarja, se pa seveda spreminja s časom, kot se materialne razmere, v katerih ljudje živimo, spreminjajo. Danes v družbi množičnega potrošništva je tudi obdarovanje kvantitativno povečano. Ko se je kapitalizem širil po svetu, ko se je vpliv zahoda širil po svetu, je to pomenilo tudi, da smo hočeš nočeš sprejemali raznorazne vplive. Med temi vplivi so tudi priložnosti za obdarovanje, so tudi različni praznični dnevi, ki jih prej nismo poznali," je še poudaril dr. Božidar Jezernik.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: