Foto: pexels.com
Foto: pexels.com

Študenti mariborske Pravne fakultete so sprva brezplačno pravno svetovanje omogočali študentom, nato je Študentska organizacija mariborske Univerze to dejavnost zaradi dobrega odziva formalizirala z ustanovitvijo zavoda PIP, ki zdaj pomaga vsem občanom. Direktor PIP-a Bojan Golčar je spomnil, da so v dveh desetletjih delovanja postali tudi stičišče nevladnih organizacij Podravja, sodelovali pri spodbujanju participativnih proračunov, začeli informirati o delovanju Evropske unije in evropskih politik, zlasti na področju zaposlovanja, obenem so postali tudi eden od mariborskih mladinskih centrov. "V okviru tega programa smo vključili že več kot 10 tisoč mladih v najrazličnejše oblike usposabljanj in različne dogodke. S tem prispevamo k aktivnemu državljanstvu med mladimi."

Kot pojasnjuje vodja PIP-ove pravne službe Maja Šedivy, letno izvedejo čez 700 primerov pravnih nasvetov za ljudi, ki potrebujejo tovrstno pomoč: "Področji, ki sta najpogostejši, sta vsekakor delovno pravo, za 30 % pa se je povečalo tudi svetovanje s področja dedovanja."

Zdaj so zagnali tudi projekt Bodimo prijazni, v sklopu katerega so odprli točko za podporo ob zaznavi sovražnega govora. Tako želijo javnost spodbuditi k čim več prijavam sovražnega govora pristojnim ustanovam, pravi vodja projektov Vanja Čiček: "Želimo si, da se ljudje nekako senzibilizirajo do sovražnega govora, želimo, da ga v svojem okolju prepoznajo in naj opozorijo, zlasti pa si želimo, da ukrepajo." In PIP jim bo s stično točko pri tem strokovno pomagal, še pravi Čičkova.